Constanța va avea un nou spital. Instituţia va prelua activitatea actualului Spital Județean de Urgență, vechi de mai bine de 50 de ani

Ana Anitoiu 22.06.2022, 20:23
Constanța va avea un nou spital. Instituţia va prelua activitatea actualului Spital Județean de Urgență, vechi de mai bine de 50 de ani

Constanța va avea un nou spital. Instituţia va prelua în totalitate activitatea actualului Spital Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” din oraș, vechi de mai bine de 50 de ani. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.

Un nou spital va fi construit în Constanța

Noul spital va fi construit pe un teren de 111.272 de metri pătrați, ce a fost dat de Guvern Județului Constanța în acest scop. În cererile trimise Executivului, necesitatea construirii acestui spital a fost motivată prin faptul că unitatea sanitară ce există în prezent este veche și imposibil de adaptat la ceea ce impun sistemele medicale actuale.

Alt argument pentru construirea noului spital a fost numărul mare de pacienți, din tot sud-estul României, care sunt tratați în această unitate medicală. În Constanța vin milioane de turiști, care de multe ori au nevoie de îngrijiri medicale.

Constanta va avea un nou spital
Spital Clinic Judetean de Urgenta „Sf. Apostol Andrei”

„Avem bază militară NATO la Constanța, acesta fiind un motiv suplimentar pentru care nu ne permitem să funcționăm cu un spital județean, ca cel pe care îl avem acum, ținut mai mult pe aparate.

Am amintit în toată corespondența noastră cu Guvernul României și de faptul că, tot în Constanța, avem mari operatori economici, precum CNE Cernavodă, Portul Constanța, Oil Terminal SA, Șantierul Naval Constanța, Damen Mangalia, care generează riscul producerii, în orice moment, a unor evenimente care să necesite acordarea de asistență medicală de urgență pentru multiple victime, în condiții optime”, a spus președintele CJ Constanța.

Din ce fonduri va fi construit noul spital din Constanța

Noul spital va fi construit din fondurile proprii ale Consiliului Județean Constanța, dar și din fonduri guvernamentale și externe. Toate secțiile ce funcționează acum în cadrul Spitalului Județean, cu număr de paturi, cu personal, vor fi transferate în clădirea viitorului spital.

În spitalul nou din orașul Constanța va fi adusă aparatură medicală nouă, de ultimă generație. Se lucrează deja la proiect referitor la unitatea sanitară, ce va avea condiții de cazare moderne, precum și o parcare adecvată unei unități medicale importante.

În plus, este luat în calcul un sistem de independență energetică, prin montarea de panouri fotovoltaice, pompe de căldură, astfel încât să fie scăzute costurile foarte mari la energie. Unitatea sanitară se va afla aproape de heliport, unde se află și elicopterul SMURD.

Urmăriți Impact.ro și pe