Veste rea din partea Comisiei Europene. De ce nu este posibil să se creeze un plafon al preţului gazelor

Elena Avramescu 09.11.2022, 07:40
Veste rea din partea Comisiei Europene. De ce nu este posibil să se creeze un plafon al preţului gazelor

În cursul zilei de luni, în cadrul unui seminar, Organul executiv al Uniunii Europene a declarat celor 27 de ţări membre, că nu se poate crea un plafon al preţului gazelor fără a afecta toate contractele pe termen lung sau chiar securitatea aprovizionării.

Piedici puse pentru plafonarea prețului gazelor

În decursul nopții trecute, au existat mai multe controverse de tot felul la summit, după ce luna trecută liderii UE au solicitat Comisiei Europene să propună un plafon temporar al preţului gazelor în producţia de energie, precum şi un coridor temporar pentru preţuri cu scopul de a reduce costurile pentru consumatori.

Se pare că Franţa, Spania şi Belgia vor să fie elaborat un plafon, însă Germania se opune vehement astfel că au apărut condiţii suplimentare. În acest fel, niciun plafon nu trebuie să afecteze contractele pe termen lung, să conducă la o creştere a consumului de gaze sau chiar să provoace producătorii să redirecţioneze livrările în altă parte.

„Acum, Comisia a afirmat că este imposibil să existe un plafon care să îndeplinească aceste criterii. Vor fi o mulţime de emoţii ridicate”, a declarat unul dintre diplomaţi.

Această problemă a reușit să divizeze complet ţările UE de luni de zile, iar altele vor să abordeze o criză energetică acută care nu face altceva decât să genereze o inflaţie record şi ameninţă cu producerea unei recesiuni în bloc.

Pretul gazului, un nou maxim istoric. Ce se va intampla cu facturile la iarna
Pret gaze naturale

„Livrarea promptă a rezultatelor concrete către cetăţenii şi întreprinderile noastre ar trebui să rămână prioritatea noastră cea mai mare”, a declarat preşedintele liderilor UE, Charles Michel, solicitându-i Ursulei von der Leyen să pună pe masă propunerile legale necesare cât mai repede posibil.

În cursul zilei de luni, Comisia a vorbit despre un mecanism de corecţie a pieţei voluntar, care totuși nu este suficient pentru ţările care cer un plafon pentru a limita pe loc creşterile de preţ.

În plus, un număr de 15 ţări care au cerut plafonul menționat au ameninţat să blocheze alte elemente ale acordului energetic al liderilor din octombrie, care include și lansarea de achiziţii comune şi elaborarea unui nou indicator de preţ, atâta timp cât Comisia nu prezintă o propunere solidă pentru un plafon.

„A fost foarte frustrant. Germania şi Ţările de Jos au primit o mulţime de concesii pentru a reduce plafonul, dar ideea de a avea un plafon era încă acolo în decizia summit-ului liderilor UE”, a declarat un diplomat.

„Suntem îngrijoraţi de faptul că mecanismul… va duce la o deteriorare a securităţii aprovizionării şi la riscuri pentru stabilitatea financiară”, a notat și Europex într-un comunicat.

Dacă acordul cu privire la plafonul preţului gazelor rămâne în aer, subiectul se va întoarce de unde a plecat, iar următorul summit al liderilor UE urmând se va desfășura în perioada 15-16 decembrie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...