Banca Mondială a avertizat că este prea costisitor ca guvernele să ajute pe toată lumea să își plătească facturile la energie, care sunt în creștere.
Președintele băncii a declarat că schemele de sprijin Covid nu au fost suficient de bine direcționate către cei mai vulnerabili, iar datoria va dura zeci de ani pentru a fi achitată.
David Malpass a declarat că aceeași politică a fost adoptată și pentru a-i ajuta pe oameni să facă față creșterii facturilor la energie.
„Guvernele spun că vom avea grijă de toată lumea, ceea ce este pur și simplu prea scump”, a spus el.
Aceasta împinge datoria globală la niveluri record, iar persoanele aflate la baza scării veniturilor sunt cele mai afectate, a spus el.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Acest lucru vine în contextul în care o cercetare separată sugerează că sistemul de sprijin pentru energie al Regatului Unit este mult prea scump în forma sa actuală.
Guvernul limitează facturile medii pentru gospodăriile care utilizează o cantitate obișnuită de energie la 2.500 de lire sterline pe an timp de șase luni, dar va revizui sprijinul oferit începând cu luna aprilie.
Institutul Național de Cercetări Economice și Sociale a declarat că actualul program ar putea costa aproximativ 30 de miliarde de lire sterline, deoarece nu este orientat spre un scop precis.
De asemenea, a afirmat că gospodăriile ar putea economisi până la 20 de miliarde de euro pe an dacă ar fi stimulate să investească în măsuri de economisire a energiei, cum ar fi panourile solare.
În timpul pandemiei, guvernele au împrumutat miliarde de euro pentru a trece peste blocaje.
Acestea au plătit pentru programe de menținere a locurilor de muncă, cum ar fi concediul de odihnă, plăți mai mari de beneficii și împrumuturi și subvenții pentru întreprinderile care au fost forțate să închidă.
Malpass a declarat pentru BBC că există un punct de vedere economic acceptat conform căruia ar trebui să existe o plasă de siguranță socială, o anumită protecție pentru oameni în timpul unei crize.
Subvențiile ar trebui să fie temporare și direcționate către cei care au cea mai mare nevoie de ele, a spus el.
Dar Malpass a spus că multe dintre subvențiile Covid nu au fost direcționate. „S-au dus la toată lumea… iar acum consecințele se văd.”
„Oamenii vor rămâne ani și chiar zeci de ani plătind pentru această datorie”, a adăugat el.
Institutul de Finanțe Internaționale raportează că datoria globală a depășit 305 trilioane de dolari la începutul anului și se așteaptă să crească în continuare.
Războiul din Ucraina provoacă o creștere a prețurilor la energie. În întreaga Europă, guvernele au introdus subvenții pentru energie pentru a ajuta gospodăriile să plătească pentru creșterea prețurilor.
Criza energetică vine într-un moment în care guvernele au acumulat deja datorii mari.
Malpass s-a declarat îngrijorat de faptul că ajutorul suplimentar pentru populație va împinge inflația – măsura creșterii prețurilor – și mai sus.
În Marea Britanie, inflația a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, de 10,1%.
Fondul Monetar Internațional se așteaptă ca inflația globală să atingă anul acesta un vârf de 9,5% și spune că nu va începe să scadă până în 2024. Acest lucru face ca multe țări cu venituri mici să nu-și mai achite ratele de rambursare a împrumuturilor și împinge persoanele vulnerabile în sărăcie.