Criza energetică duce deficitul comercial la un nivel record în Europa: „Ne așteptăm ca euro să scadă și mai mult”

Andrei Dumitrescu 25.10.2022, 10:35
Criza energetică duce deficitul comercial la un nivel record în Europa: „Ne așteptăm ca euro să scadă și mai mult”

Cea mai mare regiune economică din lume, Europa, a avut excedente comerciale constante timp de un deceniu, dar conflictul din Ucraina și criza energetică ce l-a însoțit au împins continentul într-un deficit extern în creștere fără precedent.

Cea mai recentă lună pentru care sunt disponibile cifrele comerciale este august, când șocul privind termenii de schimb a atins punctul maxim.

Oficialii europeni încă se grăbesc să asigure aprovizionarea cu petrol și gaze ieftine pentru a înlocui livrările rusești pierdute, chiar dacă acum costurile energiei au scăzut.

Excedentul comercial al UE în domeniul producției a scăzut cu aproape jumătate în acest an, potrivit unei defalcări a cifrelor comerciale.

Poate Europa să își revină? Sau baza sa industrială se va goli, pe măsură ce industria se va muta în străinătate? Zona euro și, în general, UE vor sfârși prin a se confrunta cu deficitele externe cronice care au afectat mult timp Statele Unite și, mai recent, au destabilizat Marea Britanie?

Deficitul comercial a urcat în spirală

În august, balanța comercială negativă a zonei euro cu restul lumii s-a ridicat la 50,9 miliarde de euro, cel mai mare deficit înregistrat vreodată, față de un excedent de 2,8 miliarde de euro în urmă cu un an, potrivit celor mai recente cifre ale Eurostat.

Deficitul comercial pentru întreaga UE a urcat în spirală la 64,7 miliarde de euro.

Balanța de cont curent a zonei euro – balanța tuturor schimburilor comerciale cu bunuri și servicii, precum și a transferurilor internaționale de capital, cum ar fi remitențele – a atins un deficit de 26,32 miliarde de euro în august, în mare parte determinat de deficitul comercial de bunuri, a raportat Banca Centrală Europeană.

Un deficit comercial apare atunci când importurile unei țări sau ale unui bloc comercial depășesc exporturile sale. Un excedent comercial este opusul. Deficitele comerciale nu sunt în sine bune sau rele, deși multe țări caută să obțină un excedent comercial, inclusiv prin stabilirea de tarife și cote pentru a-și spori în mod artificial balanța comercială, o practică cunoscută sub numele de mercantilism.

Criza energetică, o poveste pe termen lung

Deficitul comercial este cauzat în mare parte de prețurile ridicate la energie, care în august au atins un nivel record de 350 de euro pe megawat oră. Prețurile au scăzut de la maximul lor, tranzacționându-se la aproximativ 150 EUR/MWh, dar sunt încă un multiplu față de nivelul înregistrat în urmă cu un an.

„Piețele au trecut de la a evalua această criză energetică ca fiind temporară, acum o evaluează ca fiind o poveste pe termen mult mai lung, deși nu atât de ridicată ca în august”, a declarat Kristoffer Kjær Lomholt, analist-șef FX la Danske Bank.

„Credem că este un fel de lucru pe termen mai lung care va cântări asupra monedelor economiilor care sunt importatoare de energie, unde zona euro, bineînțeles, iese în evidență într-o foarte mare măsură”, a adăugat el.

Alții cred că această schimbare, fiind în mare parte legată de energie, s-ar putea rezolva de la sine în timp, a declarat Sam Lowe, care se ocupă de politica comercială la Flint Global.

Un oficial UE a subliniat, de asemenea, comerțul UE-Rusia. „Vârful prețurilor la energie a făcut ca valoarea importurilor noastre din Rusia să crească substanțial (în timp ce volumul acestor importuri din Rusia a scăzut), iar exporturile noastre au scăzut în spirală din cauza sancțiunilor (controalelor la export)”, a declarat oficialul.

Romania ar putea sa revina la piata reglementata in energie

O balanță comercială negativă și, în consecință, o monedă mai slabă face ca importurile să fie mai scumpe. „Importatorii neți vor trebui să plătească mai mult pentru bunuri și servicii”, a spus Lomholt.

Pe de altă parte, un euro mai slab ar putea stimula exporturile, a declarat Matthias Krämer, șeful departamentului de politică economică externă din cadrul federației industriale germane BDI. „Dacă moneda euro ar fi un pic mai slabă, ar putea, de asemenea, să îmbunătățească poziția Europei pe piețele globale, făcând exporturile mai ieftine”, a spus el.

Dar există și un alt mod de a privi acest lucru. Lowe a susținut că excedentul comercial mare și susținut al zonei euro a fost în sine problematic, în sensul că a fost o funcție a cererii intra-UE mai mică decât ar trebui să fie. „Faptul de a fi excesiv de dependentă de cererea externă lasă, de asemenea, UE destul de vulnerabilă atât la șocurile externe, cât și la coerciția politică.”

Ce înseamnă acest lucru pentru euro

„Ne așteptăm ca euro să scadă și mai mult în lunile următoare, ca parte a acestei ajustări”, a declarat Robin Brooks, economist-șef la Institute of International Finance, pentru Politico.

O balanță comercială negativă sau un deficit de cont curent exercită o presiune în jos asupra valorii monedelor care plutesc liber, care se mișcă odată cu cererea de bunuri: o cerere mai mică pentru exporturile unei țări înseamnă o cerere mai mică pentru moneda sa, ceea ce, la rândul său, scade valoarea acesteia în raport cu altele. În schimb, o cerere externă puternică de bunuri întărește moneda unei țări.

„Investitorii străini trebuie să fie compensați printr-o depreciere reală a cursului de schimb și, în general, prin rate reale ale dobânzii mai mari”, a declarat Lomholt de la Danske Bank.

Creditorul danez și-a revizuit recent în scădere previziunile privind cursul de schimb euro/dolar la 0,93 dolari în 12 luni, de la paritatea virtuală din prezent, în parte din cauza șocului prețurilor la energie. „De ceva vreme susținem că €/$ părea supraevaluat și nu subevaluat. Și tocmai având în vedere impulsul suplimentar dat de criza energetică pe care l-am primit în timpul verii, am văzut un caz în care cursul de schimb euro/dolar ar trebui să ajungă chiar mai jos”, a spus el.

„Datele nu sunt atât de surprinzătoare, având în vedere prețurile ridicate ale energiei, dar sunt îngrijorătoare”, a declarat Luisa Santos, responsabilă cu relațiile internaționale la BusinessEurope. Ea a făcut apel la UE să încerce să reducă prețurile la energie și să stimuleze exporturile prin deschiderea de noi oportunități de piață prin intermediul mai multor acorduri comerciale.

Germania, puterea de export a blocului comunitar, și-a crescut exporturile cu 14% în primele opt luni ale anului, dar importurile au crescut cu peste 27%, potrivit cifrelor comerciale naționale.

„Nu suntem performanți într-un segment care este foarte influențat de o concurență bazată pe costuri”, a declarat Krämer de la federația industriei germane. „Dar dacă această situație va dura mai mult timp, bineînțeles că unele părți ale industriei noastre vor fi din ce în ce mai mult sub presiune.”

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...