Veste proastă pentru românii cu credite. Pragul care a fost depășit luni, 23 mai

Badea Violeta 23.05.2022, 12:43
Veste proastă pentru românii cu credite. Pragul care a fost depășit luni, 23 mai

Anunț îngrijorător pentru românii cu credite în lei. Indicele ROBOR la șase luni, folosit la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut luni, 23 mai, până la cel mai înalt nivel din 2013 și până în prezent. Un nivel record a atins și indicele la trei luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019. Iată valorile pe care le înregistrează acum!

ROBOR la șase luni urcă la un nivel record

Indicele ROBOR la șase luni, în funcţie de care se calculează dobânzile la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat luni, 26 mai, la 6,00%, de la 5,95%, nivelul din şedinţa precedentă, astfel că a atins cea mai mare valoare din data de 26 februarie 2013 şi până acum. Înregistrări semnificative s-au înregistrat și în martie și aprilie 2013.

Precizăm că ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei. Evoluţia acestuia depinde de mai mulţi factori, precum politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Indicele ROBOR la șase luni atinge un nivel alarmant
Indicele ROBOR la șase luni atinge un nivel alarmant

Creștere semnificativă și a indicelui ROBOR la trei luni, după şedinţa de astăzi

Tot luni, 23 mai, indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calculul dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a crescut la 5,78%, faţă de 5,71%, nivelul din şedinţa precedentă. Astfel, acesta a atins cea mai mare valoare din 4 martie 2013 şi până în prezent.

La începutul lui 2022, ROBOR la trei luni avea valoarea de 3,02%, iar cel la șase luni era la nivelul 3,14%. Așa cum putem observa, valorile aproape că s-au dublat din luna ianuarie și până acum.

Băncile care contribuie la calculul ROBOR

Nu mai puțin de zece bănci îndeplinesc rolul de participant la calculul ROBOR. Acestea sunt: Banca Comercială Intesa Sanpaolo România S.A., Banca Comercială Română S.A, BRD ‐ Groupe Societe Generale S.A., Banca Transilvania S.A., CEC Bank S.A., Eximbank S.A., ING Bank NV Amsterdam – Sucursala Bucureşti, OTP Bank România S.A., Raiffeisen Bank S.A., Unicredit Bank S.A.

Toate cele zece bănci enumerate au datoria de a desemna personal specializat, cu pregătirea necesară în domeniul pieţelor financiare, în vederea furnizării cotaţiilor pentru calcularea ROBOR.

Băncile asigură pentru această activitate independenţa decizională a personalului care contribuie faţă de orice alta entitate din bancă, incluzând zona de creditare. Participanţii la calculul ROBOR dispun de coduri de conduită şi au implementate controale interne dedicate acestei activităţi. Mai multe detalii puteți afla de AICI.

Urmăriți Impact.ro și pe