ROBOR a atins cea mai mare valoare din ultimii opt ani. Românii cu rate în lei vor plăti mai mult

Ana Anitoiu 23.02.2022, 15:33
ROBOR a atins cea mai mare valoare din ultimii opt ani. Românii cu rate în lei vor plăti mai mult

ROBOR a atins cea mai mare valoare din ultimii opt ani. Românii cu rate în lei vor fi nevoiți să plătească mai mult. Diferența față de nivelul la care se afla la începutul anului trecut acest indice folosit pentru calcularea costurilor creditelor cu dobândă variabilă este enormă.

Ce valoare a atins indicele ROBOR

Mai exact, indicele Romanian Interbank Offer Rate (ROBOR) a ajuns la 3.56%, cea mai mare valoare din ultimii opt ani. La începutul anului trecut, acesta era de 1,98%.

Însă, creșterea ROBOR nu s-ar opri aici. Analiștii financiari se așteaptă ca indicele să urce și mai mult în următoarele 12 luni. Unii spun că s-ar putea ajunge chiar până la 6%, în timp ce alții spun că nu se va depăși un plafon de 4%.

Conform celui mai recent sondaj ce a fost realizat de CFA Society, analiștii financiari estimau că indicele ROBOR la 3 luni va ajunge la 3,87% în următoarele 12 luni.

ROBOR a atins cea mai mare valoare din ultimii opt ani
Romanii cu credite in lei, nevoiti sa plateasca mai mult

Cât era indicele ROBOR în prima zi lucrătoare din acest an

De altfel, în prima zi lucrătoare a acestui an, indicele în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă a fost cu 50% mai mare față de anul precedent. Concret, ROBOR la trei luni a fost de 3,02%.

Nici ROBOR la șase luni, folosit în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă,  n-a stat pe loc. Miercuri, 23 februarie, acesta a urcat la 3,8%. Cel la 12 luni a crescut la 3.94%.

„În perioada următoare, dobânzile vor crește într-un ritm accelerat. Până și BNR a observat, ca și BCE și toate băncile, că această inflație va sta cu noi multă vreme. Au greșit când au estimat o creștere a inflației doar tranzitorie. La inflație mare trebuie să duci dobânzile în sus”, spunea analistul economic Dragoș Cabat la începutul lunii februarie.

Specialiștii au atras atenția că dobânzile vor scădea peste câțiva ani. Însă, până când se va întâmpla acest lucru, rata lunară pentru un apartament va fi cu câteva sute de lei mai mare, iar creșterea va fi resimțită de proprietari indiferent de indicele luat în calcul, ROBOR sau IRCC, folosit de bănci pentru calcularea dobânzilor la creditele noi ce au fost luate începând din primăvara anului 2019.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) zilnic, în perioada 16 – 23 februarie, a avut valoarea maximă de 3.16%, la 10 februarie, iar pe cea minimă de 0.81%, la 23 iunie, potrivit cursbnr.ro.

IRCC trimestrial se calculează la sfârșitul fiecărui trimestru ca media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior. Apoi, se aplică de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor. În ultimul trimestru din anul trecut, acesta a fost de 1,17.

Persoanele care își doresc să-și cumpere o nouă locuință ar putea fi descurajate nu doar de creșterea dobânzilor la creditele bancare, ci și de faptul că prețul apartamentelor a crescut cu 17% în ultimul an. În Capitală, un metru pătrat costă cu 300 de euro mai mult.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...