Veste proastă pentru credincioși! Pelerinajul de Sf. Parascheva, grav afectat de noile restricții. Cum a reacționat Biserica

Diana Dumitrache 06.10.2020, 10:56
Veste proastă pentru credincioși! Pelerinajul de Sf. Parascheva, grav afectat de noile restricții. Cum a reacționat Biserica

Restricţiile impuse de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă au supărat Biserica. Credincioşii primesc o nouă veste proastă legată de pelerinajul de Sfânta Parascheva. Iată cine are voie să meaga la Iaşi!

Pelerinajul de Sf. Parascheva, afectat de noile restricții

An de an, pe 14 octombrie, creştinii ortodocşi o sărbătoresc pe Sfânta Parascheva, iar mulţi dintre aceştia merg către capitala Moldovei pentru a se ruga la moaşte. Pandemia de coronavirus, însă, a dat complet peste cap programul obişnuit al pelerinajului. Autorităţile au vorbit, luni seara, despre restricţiile legate de acest eveniment, spre nemulţumirea credincioşilor. Mai exact, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis ca organizarea de astfel de manifestări să fie permisă numai cu participarea oamenilor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea respectivă.

“Referitor la organizarea sărbătorilor religioase, este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea, fără participarea persoanelor sau pelerinilor din alte localităţi.

Riscul major este pe durata transportului spre localitate sau înapoi acasă. Dacă se stă în autobuz ore întregi, e suficientă o persoană infectată ca să îi infecteze pe toți. Sărbătorile religioase se fac, dar participanți sunt doar cei care au reședința sau domiciliului în localitatea respective”, a spus Raed Arafat.

Aşa cum era de aşteptat, Biserica Ortodoxă a luat poziţie după anunţarea acestor restricţii. Astfel, BOR a transmis că în niciun caz nu trebuie să fie limitată libertatea religioasă.

Veste proastă pentru credincioși! Pelerinajul de Sf. Parascheva, grav afectat de noile restricții. Cum a reacționat Biserica
Veste proastă pentru credincioși! Pelerinajul de Sf. Parascheva, grav afectat de noile restricții. Cum a reacționat Biserica Foto: Doxologia.ro

Ce spune BOR despre aceste restricţii

Se pare că decizia CNSU afectează direct sărbătorirea pe 14 octombrie a Sfintei Parascheva. Asta în contextual în care la Iași are loc unul dintre cele mai mari pelerinaje din România.

“Înțelegem, desigur, că noile măsuri ale autorităților sunt justificate exclusiv de creșterea alarmantă a numărului de pacienți cu Covid, de necesară prevenire și diminuare a îmbolnăvirilor ce pot conduce sau au condus deja la excedarea secțiilor ATI din spitale.

Din perspectiva prezervării unor libertăți intangibile, precum fundamentală libertate religioasă, considerăm că măsurile sprijinite pe rațiuni medicale cu impact public trebuie luate cu maxim discernământ și atentă bunăvoință, astfel încât ele să nu conducă la afectarea acestor libertăți, la contrarierea și tulburarea oamenilor credincioși care compun majoritatea copleșitoare a societății românești.

Măsurile ce se impun că strict necesare trebuie justificate în mod onest de rațiuni sanitare foarte limpezi, precum și de probe indubitabile legate de respectarea sau nerespectarea regulilor în anumite locuri sau instituții. Bisericile sunt prin natura lor spații ale decenței, curățeniei și ordinii, nu ale dezordinii.

Desigur, regulile stricte referitoare la igienă, la purtarea măștii în anumite momente și la păstrarea distanței de 1,5 m între persoane se impun inclusiv în spațiile liturgice și trebuie riguros respectate. Ceea ce în toată perioada de până acum s-a făcut în mod exemplar în cadrul tuturor cultelor religioase din România.

Biserica Ortodoxă Română a fost și rămâne implicată într-un mod fără precendent și fără termen de comparație inclusiv în plan caritabil, prin ajutorul consistent oferit persoanelor vulnerabilizate de pandemie, dar și multor spitale din România”, a specificat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt BOR, conform Mediafax.

Urmăriți Impact.ro și pe
Diana Dumitrache
Sunt absolventă a Colegiului Naţional Roman-Vodă, Filologie, din Roman, precum şi a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii din Bucureşti, secţia Limba şi Literatura Română –...