Veste neașteptată pentru românii cu credite la bănci. Ce se întâmplă cu indicele ROBOR vineri, 30 septembrie

Stan Filon 30.09.2022, 14:11
Veste neașteptată pentru românii cu credite la bănci. Ce se întâmplă cu indicele ROBOR vineri, 30 septembrie

Românii care plătesc rate la bănci în funcție de ROBOR au primit vineri o veste relativ bună. Potrivit datelor publicate de BNR, vineri, 30 septembrie, în ultima zi a acestei săptămâni, indicele ROBOR la trei luni, care este folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a rămas constant la valoare de joi, de 7,93%. Așadar, se poate considera o foarte mică victorie, ținând seama că indicele a crescut de la o zi, la alta, în ultimele luni.

Veste neașteptată pentru românii cu credite la bănci

Așada, indicele ROBOR la 3 luni și-a păstrat vineri valoarea de joi. Vorbim despre indicele ROBOR la 3 luni, care este folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei. Este prima stagnare a indicelui de ceva vreme, deoarece trendul său a fost unul ascendent, de la începutul anului.

Același lucru s-a întâmplat și cu Indicele ROBOR la șase luni, care este utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă. Acesta a rămas constant vineri, 30 septembrie, la valoarea de 8.10%. Indicele ROBOR la 12 luni, pe de altă parte, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut în ultima zi a săptămânii și a ajuns la o valoare de 8.23%.

Veste neasteptata pentru romanii cu credite la banci
Veste neasteptata pentru romanii cu credite la banci

Cât era ROBOR la începutul anului

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este mai exact rata medie a dobânzii în lei la care se împrumută instituțiile bancare din România între ele, iar evoluția sa este legată de nivelul de lichiditate existent pe piață. Evoluţia ROBOR este influențată de mai mulți factori, dintre care cei mai importanți se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţă, inflaţia şi politica fiscală.

Dar cum a evoluat acesta, anul acesta? Ei bine, a fost un adevărat dezastru pentru români. La începutul anului, acest indice era de 3,02%, comparativ cu ianuarie 2021, când era 1,98. a început războiul din Ucraina, iar indicele a explodat în luna februarie, când a ajuns la 3,56%. În luna martie 2022 era cotat la 4,25% și încet, dar sigur, acesta a ajuns până la 7,93%, iar populația se teme să nu crească în continuare. Semnalele date de piață arată însă că temerile populației sunt unele bine întemeiate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...