Banca Națională a României (BNR) a anunțat că indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a stagnat luni la 7,91%, valoare înregistrată și în şedinţa precedentă.
La începutul anului, indicele ROBOR la trei luni se situa la 3,02%, după ce, cu un an în urmă se situa la 1,98%.
Și indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a stagnat la 8,06% cât a fost în şedinţa precedentă.
Doar indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a scăzut la 8,20% de la 8,22% cât era în şedinţa anterioară.
Indicele ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata de dobândă la care o bancă împrumută lichidități altor bănci, se calculează zilnic și are ca referintă media aritmetică a cotațiilor de dobândă utilizate de zece bănci selectate de BNR.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Analiștii spun că indicele ROBOR a cunoscut o creștere accelerată în ultimele luni, pe fondul războiului din Ucraina, iar tendința se pare că se va menține până la sfârșitul anului.
Pe lângă indicele ROBOR, Banca Națională a României emite și un Indice de Referință pentru Creditele Consumatorilor. IRCC trimestrial se calculează la finalul fiecărui trimestru și reprezintă media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior, urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor.
Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 1,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,17%.
BNR a anunțat și majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,50 la sută pe an, de la 4,75 la sută pe an, începând cu data de 8 august 2022.