Veste îngrijorătoare. Ce se întâmplă cu rezervele internaționale ale României

Badea Violeta 02.12.2021, 17:17
Veste îngrijorătoare. Ce se întâmplă cu rezervele internaționale ale României

Anunț îngrijorător pentru țara noastră! La data de 30 noiembrie, rezervele internaționale ale României se situau în scădere față de nivelul înregistrat la sfârșitul lunii trecute. Iată la cât a ajuns valoarea rezervelor valutare, dar și valoarea rezervei de aur. Cifrele au fost publicate de Banca Nationala a României (BNR).

Rezervele internaționale ale României au scăzut în noiembrie

Rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau, la sfârșitul lunii noiembrie, la nivelul de 39.283 milioane euro, față de 39.843 milioane euro la data de 31 octombrie 2021, potrivit datelor publicate de BNR.

În cursul lunii au avut loc intrări în valoare de 2,049 miliarde de euro. Acestea au reprezentat modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit la BNR, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor și alimentarea contului Comisiei Europene şi altele.

În schimb, au avut loc ieșiri în valoare de 2.609 milioane euro. Acestea au reprezentat modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit la BNR, plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută și altele.

Nivelul rezervei de aur
Nivelul rezervei de aur

La cât a ajuns nivelul rezervei de aur

Nivelul rezervei de aur rămâne la valoare de 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 5,305 miliarde de euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la data de 30 noiembrie 2021 au fost de 44,588 miliarde de euro, faţă de 44,984 miliarde de euro la sfârșitul lunii trecute

În luna decembrie 2021,plățile scadente în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează aproximativ 216 milioane euro.

Banca Națională a Poloniei intenționează să cumpere cel puțin 100 de tone de aur

Banca Națională a Poloniei intenționează să achiziționeze cel puțin 100 de tone de aur în anii următori. Motivul este acela de a demonstra puterea economică a ţării, potrivit guvernatorului instituției. Pentru această cantitate, Polonia ar trebui să plătească aproximativ 5,5 miliarde de dolari, notează Reuters.

În prezent, Banca acestei țări are nu mai puțin de 229 de tone de aur. Jumătate din această cantitate a fost cumpărată în mandatul actualului guvernator, care își promovează acum candidatura pentru un al doilea mandat. Totodată, Banca Centrală a Poloniei a repatriat circa 100 de tone de aur depozitate la Banca Angliei.

Guvernatorul Adam Glapinski a declarat de nenumărate ori că e necesar să crească rezervele de aur ale Poloniei. La începutul acestui an, oficialul susține că ponderea aurului în rezervele Băncii Naţionale ar trebui să ajungă la cel puţin 20%, de la 9% în prezent.

În ultimii ani, mai multe bănci centrale, în special din Europa de Est, Orientul Mijlociu și Asia, au început să cumpere aur. Prin aceste achiziții, acestea încearcă să reducă dependența de active precum dolarul american.

Urmăriți Impact.ro și pe