Unde se află marea comoară a Afganistanului. Talibanilor le este imposibil să ajungă la ea

Nicu Stan 20.08.2021, 16:22
Unde se află marea comoară a Afganistanului. Talibanilor le este imposibil să ajungă la ea

S-a aflat unde se află marea comoară a Afganistanului. Talibanilor le este imposibil să ajungă la ea. Astfel, insurgenții nu au acces decât la maxim 0,2 la sută din rezervele financiare ale țării. Unde este grosul banilor Afganistanului, vedeți în articolul de mai jos.

Unde își ține Afganistanul banii. Americanii au grijă de comoara afgană

Talibanii care au ocupat o parte din Afganistan au acces la 0,1 până la 0,2% din rezervele financiare totale ale Afganistanului, a anunțat, miercuri, preşedintele Băncii centrale afgane (DAB), care a părăsit ţara. Ajmal Ahmady a informat că rezervele internaţionale ale ţării “nu au fost niciodată în pericol”, informează AFP.

“Fondurile accesibile talibanilor sunt poate de 0,1-0,2 la sută din rezervele totale internaţionale ale Afganistanului. Nu mult”, a notat Ajmal Ahmady pe Twitter.

Talibanii nu au acces la banii statului, decat la o mica parte
Talibanii nu au acces la banii statului, decat la o mica parte

Câți bani are banca Afganistanului

Rezervele Dab erau săptămâna trecută “de aproximativ 9 miliarde de dolari”.

“Însă aceasta nu înseamnă că DAB deţine fizic 9 miliarde de dolari în seiful său”, a menţionat Ajmal Ahmady.

Unde se află aurul și lichiditățile Afganistanului

În plus, el a explicat că activele, în deosebi lichidităţi şi aur, se află în conturi Fed (Banca Centrală Americană), BIS (Banca Reglementelor Internaţionale), RAMP şi la alte bănci.

“În niciun caz nu au fost compromise rezervele internaţionale ale Afganistanului”, a subliniat Ajmal Ahmady.

Afganistan, una dintre cele mai sărace țări

Afganistan este una dintre cele mai sărace ţări, devastată de nu mai puțin de 40 de ani de conflicte. Astfel, ajutoarele internaţionale sunt cruciale pentru ţară.

Acum, afganii se bazează pe transferuri urgente de bani de la cei ce sunt plecați în străinătate. Însă Western Union a anunţat suspendarea de luni a transferurilor de bani către această țară.

Anunțul Western Union

“Una dintre priorităţile noastre este siguranţa clienţilor noştri şi a partenerilor noştri din prima linie. Din cauza situaţiei actuale din Afganistan şi a constrângerilor asupra agenţilor noştri, am suspendat temporar celelalte tranzacţii către ţară”, a anunțat Western Union.

Conform datelor Băncii Mondiale, transferurile de bani către Afganistan au fost de aproape 789 de milioane de dolari în 2020. De asemenea, anul trecut, PIB-ul Afganistanului a fost estimat la 19,8 miliarde.

Democrația nu are ce căuta în Afganistan

În Afganistan nu va fi instaurată democraţia, statul urmând să fie condus potrivit legii islamice, a spus miercuri Waheedullah Hashimi, membru de rang înalt al mişcării talibanilor.

În urma preluării puterii de către talibani pe cale militară după retragerea trupelor internaţionale conduse de SUA, Afganistanul ar putea fi guvernat de un consiliu de conducere, în timp ce liderul suprem al mişcării islamiste, Haibatullah Akhundzada, îşi va păstra acest statut, mai spune reprezentantul talibanilor.

În Afganistan se va întâmpla ce a fost în urmă cu 20 de ani

De asemenea, structura de putere pe care o descrie Hashimi, el având acces la procesul decizional din interiorul mişcării talibane, va avea asemănări cu modul în care Afganistanul a fost condus în perioada de dinainte când talibanii au fost la putere, între anii 1996 şi 2001.

La acel timp, liderul suprem, mollahul Omar, a stat în umbră şi a lăsat gestionarea problemelor curente ale statului în sarcina unui consiliu.

Urmăriți Impact.ro și pe