Mai puțină valută la BNR: de ce au scăzut rezervele

Ciprian Ioana 01.04.2019, 11:09
Mai puțină valută la BNR: de ce au scăzut rezervele

Rezervele valutare administrate de BNR erau, la 31 martie, de 32,03 miliarde de euro. E o scădere de aproape jumătate de miliard față de luna anterioară.

Rezervele valutare administrate de BNR erau, în 31 martie, de 32,03 miliarde euro, cu 461 milioane euro mai mici faţă de cele înregistrate în 28 februarie, potrivit News.ro.

În 28 februarie, rezervele valutare administrate de Banca Națională erau de 32,491 miliarde de euro. Adică o sumă cu 569 milioane euro mai mare faţă de cea înregistrată în 31 ianuarie.

De ce au scăzut rezervele valutare ale BNR

Potrivit BNR, în martie, au fost intrări de 997 milioane euro, reprezentând:

  • modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit
  • alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice
  • alimentarea contului Comisiei Europene şi altele

De asemenea, au fost ieşiri de 1,458 miliarde euro:

  • modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit
  • plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice şi a altor obligaţii externe denominate în valută (436 milioane euro) şi altele

Banii s-au dus așadar pe datorii și plăți ale dobânzilor scadente. Diferența dintre intrări și ieșiri, de 461 de milioane de euro, reprezintă minusul din rezervele valutare.

Ce se întâmplă cu aurul aflat (încă) în străinătate

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, potrivit BNR. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia e în jur de 3,8 miliarde de euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 martie 2019 au fost de 35,865 miliarde euro, faţă de 36,364 miliarde euro la 28 februarie 2019.

Anunțul de la BNR vine în aceeași zi în care, la Senat, va fi votat proiectul PSD prin care se dorește repatrierea rezervei de aur din străinătate.

Peste 60 de tone de aur sunt depozitate la Banca Angliei, una dintre cele mai sigure instituții de profil. Specialiștii susțineau că România își ține aurul acolo pentru că reprezintă credibilitate.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe