Veste importantă pentru cei care au datorii la ANAF. Au scăpat de o mare problemă

Beatrice Dumitru 12.04.2023, 11:55
Veste importantă pentru cei care au datorii la ANAF. Au scăpat de o mare problemă

Ce se întâmplă dacă ai datorii la ANAF. Mulți români au obligații fiscale la ANAF si se gândesc la ce pot face pentru a nu se trezi cu conturile blocate. Dar pot scăpa de această problemă, deoarece există o soluție de luat în seamă. Ce pot face românii care au datorii la ANAF.

Cum poți plăti datoriile la ANAF

Există numeroase moduri prin care o persoană poate aduna datorii la ANAF, de la neachitarea unui impozit până la neachitarea unei eventuale amenzi şi chiar posibilitatea de a ajunge în ipostaza de executare silită. În cazul în care ai datorii la ANAF şi se depăşeşte termenul de plată te poți alege cu blocarea conturilor, chiar dacă datoria în sine este mai mică decât suma pe care o aveţi depusă în contul respectiv, și chiar cu o amendă costisitoare.

Dar există o soluție pentru a scăpa de datoriile la ANAF: reeșalonarea sumei pe care o ai de achitat. Pentru a obţine o reeşalonare a obligaţiilor fiscale restante, trebuie să vezi dacă te încadrezi în această categorie, a celor care pot obţine reeşalonarea datoriilor, ăn funcție de suma care trebuie achitată.

Veste importantă pentru cei care au datorii la ANAF. Au scăpat de o mare problemă
ANAF urmărește datoriile românilor către stat.

Este vorba despre persoanele fizice care au datorii de peste 5.000 de lei şi de firmele cu datorii de peste 20.000 de lei, dar trebuie luat în calcul şi faptul că sunt excluse de la reeşalonare datorii precum „obligații bugetare principale și accesorii care reprezintă ajutor de stat de recuperat, acordat din surse sau resurse de stat ori gestionate de stat, fonduri europene sau fonduri publice naționale aferente fondurilor europene, precum și taxele vamale, accizele și taxa pe valoarea adăugată pentru care administrarea, cu excepția inspecției fiscale și a executării silite, revine Autorității Vamale Române” sau „obligații bugetare rămase de plată ca urmare a unei restructurări care a eșuat”.

Cum se obține reeșalonarea datoriei

Cei care vor să obţină o reeşalonare a unei datorii trebuie să depună o notificare privind intenţia de restructurare a datoriei, iar apoi să întocmească o cerere prin care solicită restructurarea datoriei.

ANAF va publicat în această lună lista cu datornicii care nu şi-au plătit obligaţiile fiscale în trimestrul I 2023, conform legislaţiei în vigoare. Pe „lista ruşinii” sunt incluse firmele care nu şi-au achitat obligaţiile fiscale către Fisc pentru această perioadă.

Obligaţiile fiscale pentru T1 2023 sunt aferente perioadei ianuarie – martie 2023. În cadrul listei sunt incluse doar firmele care au datorii fiscale mai mari de 100.000 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...