Veste grozavă pentru o categorie de români. Vor putea ieși la pensie înainte de 50 de ani. Noile modificări ale legii, adoptate tacit de Senat

Badea Violeta 23.10.2022, 19:04
Veste grozavă pentru o categorie de români. Vor putea ieși la pensie înainte de 50 de ani. Noile modificări ale legii, adoptate tacit de Senat

Veste foarte bună pentru o categorie de români! Se pare că, de curând, Senatul a adoptat tacit scăderea vârstei de pensionare. Potrivit noilor modificări, persoanele care profesează în acest domeniu vor putea ieși la pensie înainte de 50 de ani. Vezi dacă te numeri și tu printre norocoși!

Se modifică vârsta de pensionare. Cine sunt românii care vor putea ieși mai repede la pensie

Veste foarte bună pentru o categorie de români, asta după ce Senatul a adoptat, de curând, scăderea vârstei de pensionare pentru anumite persoane.

Conform noului proiect de lege, se reduce vârsta standard de pensionare pentru dansatorii și soliștii de balet. Potrivit noilor modificări, pensionarea acestora se va putea face în aceleași condiții ca cele prevăzute acum în Legea pensiilor pentru balerini și acrobați.

„Având în vedere statisticile care relevă faptul că, după vârsta de 40 de ani, condiţia fizică, inclusiv musculatura dansatorilor şi soliştilor balet, este deteriorată, fără a mai putea face faţă prezentării spectacolelor la un nivel artistic de înaltă calitate sau de mai lungă durată şi faptul că în rândul salariaţilor dansatori din instituţiile de profil se constată că, după vârsta de 45 de ani, aceştia se află cel puţin opt luni din an în concedii medicale sau pe tratamente de recuperare a problemelor la ligamente şi fracturilor”, precizează inițiatorii proiectului.

În prezent, balerinii și acrobații beneficiază în momentul de față de o vârstă standard de pensionare redusă, dar aceasta nu poate fi mai mică de 40 de ani pentru femei și 45 de ani pentru bărbați.

Cu excepția balerinilor și acrobaților, vârsta standard de pensionare redusă pentru profesiile din domeniul artistic, ce pot fi încadrate în condiții speciale de muncă, este de 50 de ani.

Citește și Cu cât se vor mări pensiile începând de anul viitor. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat procentul majorării!

Scade varsta de pensionare pentru o categorie de romani
Scade varsta de pensionare pentru o categorie de romani

Cu cât se vor majora pensiile

Ministrul Muncii dorește ca pensiile românilor să crească cu cel puțin 10% de la 1 ianuarie 2023. Oficialul a precizat că și-ar dori chiar un procent mai mare, dar, în același timp, este conștient că e necesar un echilibru între măsurile economice și pachetele sociale.

„Ultima discuţie pe care am avut-o în coaliţie şi aţi văzut şi dumneavoastră co-preşedinţii coaliţiei, cei doi preşedinţi ai celor mai mari partide şi mă refer la Marcel Ciolacu şi la premierul României au spus foarte clar că de la 1 ianuarie pensiile vor creşte.

Ministrul de Finanţe când s-a referit la procent s-a referit la procentul din lege care vorbeşte despre actualizarea cu rata inflaţiei, este vorba despre rata inflaţiei din 2021 care este 5,1%.

Noi, PSD, când ne-am făcut calculele şi am făcut acele propuneri pe masa coaliţiei am luat în calcul cifre oficiale care sunt pe diferite siteuri de specialitate, mă refer la Comisia Naţională de Prognoză, INS, Ministerul Finanţelor, execuţia bugetară şi am ajuns la concluzia că pensiile ar trebui să crească de la 1 ianuarie cu cel puţin 10%”, a declarat Marius Budăi în cadrul unei emisiuni la Antena 3.

Citește și Se întâmplă cu pensiile românilor, peste noapte: ce majorări vor avea pensionarii, dar cei cu salariul minim!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...