Veste genială pentru turiști. Acvariu nou în Constanța, asemeni celor din Occident, însă marea atracţie va fi bazinul cu pinguini

Ioana Constantin 19.10.2021, 16:09
Veste genială pentru turiști. Acvariu nou în Constanța, asemeni celor din Occident, însă marea atracţie va fi bazinul cu pinguini

Vești bune pentru turiștii care vor ajunge la mare. În maxim trei ani de zile, Constanța va avea un Acvariu nou, la fel ca cel din țări precum Spania, Germania sau Turcia. Cei care îi vor trece pragul vor putea admira specii de pești din toate mările și oceanele lumii dar și din Amazon precum și pinguini. Actualul acvariu, aflat la doi pași de mare s-ar putea transforma în restaurant.

Acvariu nou în Constanța, asemeni celor din Occident

Noul punct de atracție va avea două acvarii de tip tunel în care vizitatorii pot vedea peşti din Oceanul Planetar, rechini de talie mare şi peşti de Marea Neagră şi de Dunăre de talie mare, cum ar fi sturionii. Vor mai exista încă patru acvarii mai mici în care pot fi văzuţi peşti din Amazon, din Delta Dunării. Marea atracţie va fi bazinul de pinguini. Aceștia au nevoie de un anumit mediu și de temperaturi speciale.

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța noul Acvariu va fi în Complexul Muzeal. Acolo vom avea toate cele patru secții. Va fi mai modern. Vom avea geamuri acrilice. Un prim etaj de suport al vieții, al doi lea de vizitare care va avea doua bazine cu ecosistem deltaic și amazonian, apoi vom avea pinguin. Apoi un tunel cu pești de Marea Neagra, un atriu cu o corabie scufundată. Apoi un alt bazin unde ajungem printr-un tunel, acolo vom avea oceanul planetar: rechini, pisică de mare. Apoi va urma o zonă educativă cu VR, proiecții și responsabilzare față de natură. Iar la etaj va fi un spațiu de recreere, a spus Adrian Bîlbă, manager.

În timpul sezonului estival, Complexul Muzeal de Științe ale Naturii se transformă în principala atracție de pe litoral pentru miile de turiști care vin în vacanță. Delfinariul și Acvariul sunt de departe cele mai vizitate și nu de puține ori se formează cozi kilometrice, iar oamenii așteaptă minute în șir să intre. Iar un astfel de obiectiv este absolut necesar pentru Constanţa deoarece îmbunătăţeşte semnificativ oferta turistică în zonă.

Acvariu nou in Constanta, asemeni celor din Occident
Acvariu nou in Constanta

Acest obiectiv are mari șanse sa îmbunătețască oferta turistică a zonei de litoral. Prezența are sens dacă ne gândim la specificul zonei cu deschidere la mare. Ne asumăm acest proiect și începem cu proiectarea pentru care am atribuit un contract, iar specificațiile de care să țină cont proiectantul sunt: să fie un imobil cu demisol parter și un etaj, în total 2600mp.

Ne-am gândit și la un spațiu muzeal și de educare și relaxare speciale. Ca și date din acest contract de proiectare, vă spun ca sunt 180 de zile ca să livreze studiul de fezabilitate și autorizație de construire și o soluție tehnică de maxim 15 milioane de euro pentru tot obectivul, a declarat Petre Enciu, vicepreședinte Consiliul Județeam Constanța.

Acvariu nou in Constanta, asemeni celor din Occident
Acvariu Constanta

În acest moment s-a semnat deja contractul de proiectare a noului Acvariu. Adică studiu de fezabilitate, proiect tehnic, detalii de execuţie şi autorizaţie de construire. Proiectantul va realiza întreaga documentaţie pentru a putea începe execuţia de lucrări. Pentru elaborarea proiectului tehnic se va lucra cu biologi iar experţii îşi vor spune cuvântul. Pentru actualul Acvariu, care funcționează pe Faleza Cazinoului din Constanța, autoritățile județene nu s-au decis încă ce folosință să îi dea. Ar putea fi păstrat în forma actuală, ca si un Acvariu mai mic sau ar putea fi transformat în restaurant.

Vizitatorii și turiștii găsesc 56 de bazine, peste 170 de specii de pesti de corali, apă dulce, broscuțe de uscat. Cel mai mult turiștilor le plac pestii viu colorați și bazinul de coral, precum și bazinul central cu piranhia, somn, a spus Bianca Said, îngrijitor de animale Secția Acvariu.

Am auzit că va fi construit unul nou, dar ar fi păcat să se desființeze acesta. Este de mulți ani și face parte din cultura Constanței. Ar fi bine să se pastreze ideea de acvariu.

De asemenea, în noul acvariu vor fi amenajate mai multe spaţii de joacă pentru copii, inclusiv un teatru destinat acestora. Dacă lucrurile se vor desfășura conform planului, în maxim trei ani, noul Acvariu ar trebui inaugurat.

Urmăriți Impact.ro și pe