Veste de ultimă oră dată de Pentagon. De ce a blocat schimbul de informații dintre SUA și Curtea Penală Internațională cu privire la crimele de război comise de Rusia în Ucraina

Elena Avramescu 09.03.2023, 13:09
Veste de ultimă oră dată de Pentagon. De ce a blocat schimbul de informații dintre SUA și Curtea Penală Internațională cu privire la crimele de război comise de Rusia în Ucraina

Recent, Pentagonul a decis să blocheze schimbul de informații ale SUA cu Curtea Penală Internațională (CPI) cu privire la crimele de război comise de Rusia în Ucraina, relatează The New York Times, citată de The Guardian.

O nouă decizie luată de Pentagon

Se pare că atât Casa Albă, cât și Departamentul de Stat Biden au fost cei care au optat pentru cooperarea cu CPI, cu sediul la Haga, ca mijloc de a trage la răspundere forțele rusești pentru crime de război pe scară largă, dar, cu toate acestea, Departamentul Apărării se opune din cauză că precedentul ar putea fi în cele din urmă îndreptat împotriva soldaților americani.

Ulterior s-a aflat că rezistența Pentagonului a fost obstacolul, iar Consiliul de Securitate Națională (NSC) a convocat o reuniune a înalților oficiali la 3 februarie pentru a încerca să rezolve disputa, însă secretarul apărării, Lloyd Austin, nu a cedat.

Senatorul republican Lindsey Graham, care s-a aflat la originea unei rezoluții a Congresului prin care se cerea sprijinul Statelor Unite pentru instanța privind Ucraina, a dat și el vina pe Pentagon.

„DoD [Departamentul Apărării] s-a opus modificării legislative – aceasta a trecut cu o majoritate covârșitoare – și acum încearcă să submineze litera și spiritul legii. Mi se pare că Departamentul Apărării este copilul-problemă aici și cu cât mai repede vom reuși să punem informațiile în mâinile CPI, cu atât mai bine va fi pentru lume”, a declarat Graham pentru New York Times, în declarații confirmate pentru inclusiv pentru The Guardian de biroul său.

Pentagonul, decizie de ultima ora
Pentagonul

Atunci când a fost pusă să comenteze aceste lucruri, purtătoarea de cuvânt a NSC, Adrienne Watson, a spus că forțele rusești au comis crime de război și crime împotriva umanității în Ucraina, iar poporul ucrainean merită dreptate.

„Statele Unite sprijină o serie de investigații pentru a-i identifica și a-i trage la răspundere pe cei responsabili, inclusiv prin intermediul Parchetului General ucrainean, al Națiunilor Unite, al misiunilor de experți stabilite în cadrul „mecanismului de la Moscova” al OSCE (Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa) și al Curții Penale Internaționale, printre altele”, a mai spus aceasta.

În plus, un oficial de rang înalt din domeniul apărării a ținut să precizeze că „Departamentul Apărării consideră că ar trebui să tragem Rusia la răspundere”.

Însă asta nu este tot, deoarece Kamala Harris a declarat că SUA au stabilit că Rusia a comis crime împotriva umanității în Ucraina.

„SUA vor continua să sprijine procesul judiciar din Ucraina și investigațiile internaționale, deoarece trebuie să se facă dreptate (…) Curtea Penală Internațională ocupă un loc important în ecosistemul justiției internaționale, iar Statele Unite sprijină ancheta procurorului CPI”, a mai spus aceasta.

Oase refuză în continuare să reia prietenia ruptă cu CRBL
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...