Anchetă în România pentru posibile crime împotriva umanității comise de Rusia în Ucraina. Procurorii militari adună mărturii de la victime și martori

Ioana Matei 11.07.2022, 15:02
Anchetă în România pentru posibile crime împotriva umanității comise de Rusia în Ucraina. Procurorii militari adună mărturii de la victime și martori

Zeci de mii de morți, milioane de refugiați, sute de mii de persoane rămase fără case și zeci de mii de școli, spitale și clădiri distruse în bombardamente, sunt doar câteva dintre consecințele invaziei Rusiei în Ucraina.

La două luni de la invadarea Ucraine, Curtea Penală Internațională începea o anchetă pentru crimele de război din Ucraina. De atunci, a început o acțiune comună cu mai multe state, pentru a aduna probe asupra principalelor crime internaţionale care ar fi fost comise în Ucraina şi a-i aduce pe responsabili în faţa justiţiei.

Și Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție s-a autosesizat și a început, luni 11 iulie, propria anchetă pentru posibile crime împotriva umanității, având ca victime oamenii care locuiesc în zonele de conflict din Ucraina.

Ancheta va fi făcută de procurorii militari, care vor aduna probe și mărturii ale unor victime și martori, inclusiv printr-un chestionar pus la dispoziție pe pagina anchetaucraina.mpublic.ro.

”Informațiile obținute de la victimele sau martorii unei infracțiuni reprezintă probe utile pentru eficiența urmării penale. Pe cale de consecință, este important să aflăm de la dvs. dacă ați fost victimă sau martor în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Totodată, este important să completați online chestionarul de mai jos. Precizăm că nu aveți obligația completării acestui chestionar. Precizăm că prin completarea chestionarului nu înseamnă că automat urmează să fiți contactat de autoritățile române însă, în funcție de informațiile puse la dispoziție, este posibil să fiți contactat pentru a da informații suplimentare”, arată Parchetul instanței supreme.

Ancheta penală în România începe în ziua 138 a războiului din Ucraina

Procurorii militari români au început ancheta în condițiile în care unii dintre ucraineni au și cetățenie română.

Codul penal prevede că pot fi cercetate și infracţiunile săvârşite în afara teritoriului ţării de către un cetăţean străin sau o persoană fără cetăţenie, contra statului român, contra unui cetăţean român ori a unei persoane juridice române.

Procurorii militari care au început cercetarea in rem pentru crime contra umanității vor aduna probe privind posibile fapte de ucidere a unor persoane, vătămarea integrității fizice sau psihice, deportarea sau transferarea forțată, torturarea, violul sau agresiunea sexuală, privarea de libertate sau orice alte fapte cauzatoare de suferințe mari.

Pedeapsa în România pentru infracțiunile contra umanității este închisoarea pe viață sau închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi.

Anchetatorii cercetează posibile crime contra umanității în condițiile în care, pe 24 februarie 2022, Federația Rusă a lansat o amplă operațiune militară – aeriană, terestră și maritime – de invadare a Ucrainei, stat independent și suveran.

Mecanismul prin care Ucraina ar putea fi reconstruita

Potrivit informațiilor publice existente, atacul militar este generalizat și sistematic, fiind îndreptat atât împotriva unor obiective militare, cât și împotriva unor obiective civile, rezultând date că au fost bombardate școli, spitale, complexe comerciale, fiind afectată în mod direct populația civilă din Ucraina.

”Consecințele atacului sunt deosebit de grave, în rândurile populației civile survenind un număr mare de decese, inclusiv copii, precum și răniri de persoane. În același timp, ca urmare a traumei psihice provocate de atacul militar al Federației Ruse, milioane de civili au părăsit teritoriul Ucrainei, având în prezent statutul de persoane refugiate, inclusiv pe teritoriul României”, potrivit Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Matei
Redactor Impact.ro și absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din București în anul 2012, Ioana s-a alăturat echipei noastre în urmă cu 3 ani, din dorința...