Veste bună pentru şoferi. Ce se întâmplă cu taxa pentru numerele de înmatriculare

Ioana Bucur 26.09.2021, 23:20
Veste bună pentru şoferi. Ce se întâmplă cu taxa pentru numerele de înmatriculare

Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) a anunțat o veste mult așteptată de șoferi. Ce se întâmplă, începând din luna septembrie, cu taxa pentru numerele de înmatriculare.

Ce a decis DRPCIV cu privire la taxa pentru numerele de înmatriculare

Șoferii pot spune adio orelor petrecute la cozile de la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor pentru a efectua o simplă operațiune. DRPCIV a anunțat că, începând din data de 16 septembrie 2021, taxa pentru numerele de înmatriculare se poate plăti și online.

„Direcția Regim Permise de Conducere și Inmatriculare a Vehiculelor vă informează că, începând cu data de 16.09.2021, vor putea fi efectuate plăți electronice și pentru achitarea contravalorii plăcilor cu număr de înmatriculare, tarifului de atribuire al unui număr preferențial și păstrarea combinației numărului de înmatriculare în cazul radierii sau transferului de proprietate a autovehiculului”, a transmis instituția.

Potrivit comunicatului DRPCIV, plata se va putea face fără să fie nevoie de autentificare, prin simpla accesare a site-ului ghiseul.co și utilizarea unui card bancar valid.

„Foarte important – pentru tranzacțiile efectuate prin intermediul platformei www.ghiseul.ro – dovada plății este obligatorie ! Confirmarea plății se va transmite pe adresa de e-mail indicată de dumneavoastră. Vă rugăm acordați atenție sporită la introducerea adresei de e-mail”, precizează reprezentanții Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.

Până la data de 16 septembrie, prin intermediul portalului www.ghiseul.ro se puteau face plățile reprezentând contravaloarea permisului de conducere, certificatului de înmatriculare și a autorizației de circulație provizorie.

Ce se întâmplă cu taxa pentru numerele de înmatriculare

Numere de înmatriculare interzise

Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor a anunțat că sunt 1500 de combinații de litere interzise la înmatricularea unei mașini. Unele au fost introduse pe lista celor interzise după ce mulți șoferi le-au refuzat pur și simplu, după ce s-au trezit în fața ochilor cu numere de înmatriculare de genul: BOU, BOY, GAY, JAF, JEG. Așadar, nu mai pot fi obținute nici la cerere. O altă combinaţie de litere interzise sunt și: DAI, PIX, TOV, ROM, COW, POC.

Numerele de înmatriculare restricționate și rezervate de instituţiile statului sunt următoarele:

  • CD – autovehiculele Corpului Diplomatic, adică ale ambasadelor străine şi ale diplomaţilor români;
  • TC – autovehiculele utilizate pentru transport consular;
  • MAI – autovehiculele deţinute de Ministerul de Interne şi de prefecturi;
  • A – autovehiculele Armatei Române;
  • FA – autovehiculele Forțelor Armate;
  • ALA – autovehiculele Aviației Române.

Potrivit DRPCIV, taxa pentru un număr preferenţial este de 45 de lei, la care se adaugă costurile pentru plăcuţe:

  • 40 de lei pentru două plăcuţe de înmatriculare standard, dreptunghiulare;
  • 23 de lei pentru o plăcuţă “pătrată”, folosită, în general, pentru partea din spate a remorcilor sau pentru
  • autoturismele 4×4, prevăzute cu un astfel de spaţiu din fabrică;
  • 17 lei pentru o plăcuţă de înmatriculare pentru motociclete.
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...