Numerele de înmatriculare interzise în România. Ce fel de combinații nu poți avea la numărul mașinii

Daria Petrescu, Mirabela Năstase 23.07.2021, 11:22
Numerele de înmatriculare interzise în România. Ce fel de combinații nu poți avea la numărul mașinii

Atunci când vreți să vă înmatriculați mașina, trebuie să fiți foarte atenți la ce numere alegeți, pentru plăcuță. În România există numere de înmatriculare interzise, astfel că, nu le poți obține sub nicio formă. Pentru a afla mai multe despre condiții, vă prezentăm mai jos numerele de înmatriculare interzise în România. Ce fel de combinații nu poți avea la numărul mașinii.

Numerele de înmatriculare interzise în România

Plăcuţele de înmatriculare sunt emise pentru fiecare maşină şi pentru fiecare proprietar şi acestea trebuie să fie returnate în cazul în care maşina este fie vândută fie casată. Cu toate astea, propritarul poate face o cererere prin care cere ca numerele să rămână aceleași. Se întâmplă însă, ca șoferii să își personalizeze numărul de la mașină, fie punând inițialele numelui sau un mesaj scurt, fără a avea tentă sezuală. Ce fel de combinații nu poți avea la numărul mașinii.

Există și numere speciale, iar pe acestea le folosesc doar anumite mașini. Iată care sunt acestea:

– TC – Transport Consular; FA – Forţele Armate; ALA – Aviaţie, MAI – Ministerul de Interne (Poliţie, Jandarmerie, Prefecţii judeţelor); A – Armata; CD – Corp Diplomatic;

Cifrele şi literele sunt de obicei atribuite în mod aleatoriu, cu excepţia cazului în care o taxă de personalizare este plătită şi se solicită, astfel, o anumită combinaţie de litere.

Combinaţiile de litere interzise sunt cele blocate în urmă solicitărilor de către diverse instituţii. Acestea sunt:

-Poliţia Română (POL);

– Camera Deputaţilor (DEP);

– Senat (SNT);

– Serviciul Român de Informaţii (SRI);

-Guvernul României (GUV).

Combinaţiile interzise de numere de înmatriculare se găsesc într-un dicţionar al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.

Nu se eliberează numere care încep cu litera I sau O. Litera Q, interzisă

Sunt interzise şi combinatiile care au conotaţii sexuale

Este important de ştiut că nu se eliberează numere care încep cu literă I sau O, deoarece ele pot fi confundate cu 1 şi 0.

Combinaţiile III, OOO sunt și ele interzise. Asta pentru a nu crea confuzii. Nici litera Q nu poate fi introdusă în combinaţia de litere. De cealaltă parte, HEL, IAD, GOD sau WST sunt printre cele mai dorite numere de înmatriculare.

Acte necesare pentru înmatricularea autoturismului

  • Cerere inmatriculare auto – se poate obtine gratuit de la DRPCIV (se poate descărca online);
  • Documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului – în original și în copie;
  • Cartea de identitate a vehiculului – în original și în copie;
  • Chitanța aferentă plății taxei pentru plăcuțele de înmatriculare – 40 de lei (pentru număr la rând), respectiv de 85 de lei (pentru numar preferențial), care poate fi plătită chiar la ghișeu odată cu depunerea actelor;
  • Acte care atestă dobândirea personalității juridice – doar în cazul în care autovehiculul va fi înmatriculat pe persoana juridică.

Actul de identitate al solicitantului – în original și în copie

  • Copia după contractul RCA – acesta trebuie încheiat pe numele proprietarului autovehiculului;
  • Extras din contractul de leasing – doar în cazul în care autovehiculul este folosit în sistem leasing;
  • Fișa de înmatriculare a autovehiculului – se poate descărca online și trebuie completată cu datele proprietarului și cu viza ANAF;
  • Dovada plății contravalorii certificatului de înmatriculare – este vorba despre o taxă de 37 de lei care se poate achita chiar la ghișeu, odată cu depunerea documentelor.
Urmăriți Impact.ro și pe