Veste bună pentru românii cu credite la bănci. Scad drastic ratele

Ana Anitoiu 18.01.2021, 14:55
Veste bună pentru românii cu credite la bănci. Scad drastic ratele

Românii care au credite la bănci primesc o veste bună. Ratele scad drastic, după ce Mugur Isărescu a tăiat, vineri, dobânda Băncii Naționale a României (BNR), iar indicele ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) la trei luni, ce este folosit în calcularea dobânzilor variabile la creditele de consum și ipotecare acordate în lei, înainte de luna mai a anului 2019, a înregistrat o scădere.

Cu cât a scăzut indicele ROBOR la trei luni

Mai exact, indicele ROBOR la 3 luni a scăzut luni, 19 ianuarie 2021, la 1,59% după ce în şedinţa de vineri, 15 ianuarie, acesta a fost stabilit la 1,78%. Acesta a intrat pe o pantă descendentă, în contextul în care în urmă cu o săptămână, pe 11 ianuarie, fusese cotat la 1,79%.

Conform datelor de la Banca Națională a României, indicele ROBOR la trei luni a început să scadă de la începutul anului. La data de 4 ianuarie, acesta a fost stabilit la 2,01%, după care a coborât. La finalul acelei săptămâni, vineri, 8 ianuarie, ajunsese să fie cotat la 1.79%. Această valoare a mai fost atinsă la data de 9 octombrie 2017, potrivit zf.ro.

Veste buna pentru romanii cu credite la banci. Scad drastic ratele
Bancnote lei

Decizie neașteptată a consiliului de administrație al BNR

O decizie neașteptată a fost luată, vineri, 15 ianuarie, de consiliul de administrație al Băncii Naționale a României. Hotărârea prevede relaxarea politicii monetare referitoare la scăderea dobânzii-cheie la minimul istoric de 1,25%. Aceasta după ce, anul trecut, s-au făcut trei ajustări ale dobânzii, ce a ajuns de la 2,5% la 1,5% pe an.

Astfel, de la izbucnirea pandemiei de coronavirus în România, în anul 2020, dobânda de politică monetară a fost înjumătățită de Banca Națională a României, din patru modificări. Prin urmare, aceste hotărâri lasă loc de o reducere a dobânzilor pe piaţa interbancară şi de o scădere a dobânzilor la credite.

O altă veste bună pentru persoanele care au rate la bănci

Ministerul Finanţelor a anunțat recent că o parte dintre români își va putea suspenda plățile, dacă va fi implementat un proiect de act normativ. Mai exact, vor avea o astfel de opțiune acele persoane fizice sau juridice care au luat împrumuturi pentru rate de capital, dobânzi şi comisioane. Prima condiție este să nu se fi înregistrat restanţe la data cererii pentru suspendarea obligaţiei de plată.

De asemenea, potrivit Ministerului Finanțelor, de această opțiune ar putea beneficia acei debitori care au încheiat un contract pentru a primi un credit acordat până la data de 30 martie 2020 inclusiv, ce nu a ajuns încă la scadenţă. În plus, o condiție altă este să nu fi fost declarată scadenţa anticipată, la data de 31 decembrie 2020, inclusiv. Mai multe detalii despre suspendarea plății ratelor la bănci, AICI!

Avertisment sumbru de la analiștii economici

Pe de altă parte, conform Financial Times, perioada ce a trecut de la izbucnirea pandemiei de coronavirus a afectat considerabil activitățile economice în zona euro. Analiştii economici avertizează că blocul comunitar ar putea ajunge acum la cea de-a doua recesiune. eonomistului în zona euro al ING, Bert Coljin, a spus că există ”riscul unui val întârziat de falimente, dacă măsurile generoase de sprijin guvernamental nu vor fi menţinute”.

”Ne aşteptăm ca economia zonei euro să înceapă anul 2021 cu o recesiune dublă, cu o a doua contracţie trimestrială consecutivă a PIB-ului (în primul trimestru], mai mult ca sigur după prelungirea şi înăsprirea restricţiilor pentru Covid-19 din ultimele săptămâni.”, a declarat Katharina Utermohl, economist european senior la Allianz. Mai multe detalii, AICI!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...