Veste bună pentru cei care au rate la bănci. Se va putea solicita suspendarea plăților. Cum se va face acest lucru

Ana Anitoiu 13.01.2021, 09:43
Veste bună pentru cei care au rate la bănci. Se va putea solicita suspendarea plăților. Cum se va face acest lucru

Unii dintre românii care au rate la bănci primesc o veste bună. Aceștia vor putea cere suspendarea unor plăți, dacă va fi implementat un proiect de act normativ ce a fost pus în dezbatere publică. Iată cum s-ar putea face acest lucru, pentru persoane fizice și juridice, și care sunt condițiile ce ar trebui să fie îndeplinite, conform Ministerului Finanțelor.

Cine poate solicita suspendarea plăților la bănci

Potrivit Ministerului Finanţelor, dacă proiectul de act normativ va fi implementat, vor putea cere suspendarea plăţii ratelor scadente persoanele fizice sau juridice care au luat împrumuturi pentru rate de capital, dobânzi şi comisioane. Sunt incluse numai aceste tipuri de credite la care nu s-au înregistrat restanţe la data solicitării pentru suspendarea obligaţiei de plată.

În plus, conform Ministerului, de această facilitate beneficiază debitorii care au încheiat un contract pentru a obține un credit acordat până la data de 30 martie 2020 inclusiv, ce nu a ajuns încă la scadenţă. O altă condiție este să nu fi fost declarată scadenţa anticipată, la data de 31 decembrie 2020, inclusiv.

Veste buna pentru cei care au rate la banci. Se va putea solicita suspendarea platilor. Cum se va face acest lucru
Bancnote de 100 de lei

Pe ce perioadă ar putea fi suspendate plățile ratelor la bănci

Debitorii care întrunesc condițiile pot solicita să le fie suspendate plățile ratelor de capital, dobânzilor şi comisioanelor pentru o perioadă cuprinsă între cel puțin o lună şi cel mult nouă luni. Cererea poate fi făcută pentru creditele pentru care a fost deja obţinută suspendarea obligaţiilor de plată, precum şi pentru creditele pentru care nu s-a cerut anterior această facilitate.

Atenție! Perioada maximă de nouă luni include o include și pe cea a suspendării efective a obligaţiilor de plată în baza prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 37/2020 şi/sau perioadele de suspendare ce au fost acordate în cadrul amânărilor la plată non-legislative. În plus, debitorul poate obține o singură dată suspendarea obligaţiilor de plată.

Până când ar putea fi trimise solicitările

Cererile pentru suspendarea plăților pot fi transmise creditorului până la data de 15 martie 2021 inclusiv. Apoi, acesta va putea analiza și emite o decizie până cel târziu la data de 30 martie 2021 inclusiv. Pentru a beneficia de această facilitate, solicitanții trebuie să nu se afle în insolvenţă la data solicitării rambursării creditului și să se afle în imposibilitatea onorării obligaţiilor de plată aferente creditului.

Totodată, debitorii sunt obligați să declare pe propria răspundere scăderea veniturilor sau încasărilor cu cel puțin 25% din ultimele trei luni anterioare cererii de suspendare a obligaţiilor de plată prin raportare la perioada similară din anii 2019/2020.

Condiții în cazul contractelor ipotecare

Pentru cei care au contracte ipotecare, aceștia trebuie să declare pe propria răspundere că situația gravă generată de pandemia de coronavirus le-a afectat veniturile proprii şi/sau veniturile familiei și că, astfel, le este imposibil să își îndeplinească obligaţiile de plată aferente creditului, ca urmare a concedierii, a intrării în şomaj tehnic, a reducerii salariului sau a plasării în carantină instituţionalizată

Implementarea acestei posibilități de suspendare a plăților către bănci va avea ca efect protejarea persoanelor fizice ale căror venituri au fost afectate după izbucnirea pandemiei de coronavius. Mai mult, în acest fel va fi încurajată menţinerea în activitate a companiilor și, implicit, a locurilor de muncă asigurate de acestea. În plus, în acest fel vor putea fi menţinute lichidităţile necesare desfăşurării activităţii economice de către întreprinderi pe perioada restricţiilor impuse din cauza pandemiei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...