Veste bună pentru românii cu banii blocați de ANAF. Proiectul de lege care stabilește reguli noi pentru popririle de conturi

Badea Violeta 03.12.2022, 22:49
Veste bună pentru românii cu banii blocați de ANAF. Proiectul de lege care stabilește reguli noi pentru popririle de conturi

Românii care au făcut plăți către bugetul de stat fără ca aceștia să fie datornici își vor putea recupera mult mai ușor banii de la ANAF, potrivit unei noi propuneri legislative. Aceștia vor putea intra în posesia sumelor, la cerere, în termen de cinci zile lucrătoare de la înregistrarea solicitării. Iată mai multe detalii!

Românii ar putea să-și recupereze mult mai simplu banii blocați de ANAF

Deputatul Steluța Cătăniciu, de la Partidul Umanist Social Liberal, a inițiat, de curând, un proiect de lege prin care cetățenii ar putea recupera mult mai uşor banii de la ANAF.

Potrivit acestuia, românii vor trebui să completeze o cerere, iar Fiscul va fi obligat ca în termen de cinci zile lucrătoare să restituie banii. Mai mult, acesta va fi nevoit să plătească dobânzi pentru sumele pe care le-a încasat în mod eronat sau abuziv de la cetățeni.

În plus, restituirile de sume se vor putea face în termen de cinci până la 15 zile, în funcție de tipul restituirilor, dacă vorbim de penalități aplicate de data asta organului fiscal pentru că nu a prestat la timp sau dacă vorbim de sumele propriu-zise plătite în plus sau dobânzi. În cazul în care nu respectă termenul, ANAF poate fi sancționat.

„Pentru sumele de restituit sau de rambursat de la buget, organul fiscal datorează față de contribuabil penalități de întârziere din ziua următoare expirării termenului de scadență a acestora, până la data stingerii prin oricare dintre modalitățile prevăzute de lege.

Penalitățile se vor calcula pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate, inclusiv”, se arată în proiectul de lege.

Citește și Excepțiile de la plafonarea facturilor nasc controverse. Ce se întâmplă, de fapt, cu cei care stau în chirie sau în gazdă: „Toate contractele de închiriere trebuie declarate la ANAF”!

Romanii isi vor putea recupera mai usor banii blocati de ANAF
Romanii isi vor putea recupera mai usor banii blocati de ANAF

Președintele ANAF, despre proiectul de lege

Lucian Heiuş, preşedintele ANAF, a oferit și primele declarații despre proiectul de lege propus de Steluța Cătăniciu. Acesta a precizat că instituția pe care o conduce se va conforma dacă legea aceasta va intra în vigoare.

„Îmi doresc să fie restituiţi cât mai repede, pot spune că la TVA ponderea cea mai mare, ca o sumă pe care noi o restituim, sunt la 0 zile. Deci practic, orice TVA care are o decizie de impunere de rambursare este achitat.

Anul trecut s-au rambursat 20 de miliarde de lei. Acum pe primele zece luni, am rambursat deja 23 de miliarde şi probabil că până la sfârşitul anului ne vom apropia de 30 de miliarde de lei, sume rambursate de agenţii economici. În măsura în care vom reuşi să digitalizăm ANAF-ul, aşa cum ne dorim, nu este nici absolut nicio problemă cele cinci zile, cele trei zile sau cât se vor stabili.

Totul depinde de capacitatea administrativă şi de modalitatea în care vom reuşi să implementăm ceea ce ne dorim. Cu toţii un ANAF modern, un ANAF care să fie digitalizat şi care să răspundă cât mai prompt solicitărilor contribuabililor”, a declarat Lucian Heiuş, potrivit Antena 3.

Citește și ANAF vrea să relaxeze controalele în cazul firmelor. Noua propunere aduce vești bune pentru antreprenori!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...