ANAF vrea să relaxeze controalele în cazul firmelor. Noua propunere aduce vești bune pentru antreprenori

Stan Filon 23.11.2022, 12:35
ANAF vrea să relaxeze controalele în cazul firmelor. Noua propunere aduce vești bune pentru antreprenori

Vin vești bune pentru oamenii de afaceri din România după ANAF a anunțat că vrea să relaxeze controalele în cazul firmelor. Un proiect de lege depus pentru modificare a Codului de procedură fiscală prevede că firmele din România vor avea două momente diferite în care vor putea să oprească începerea efectivă a unei inspecții fiscale.

ANAF vrea să relaxeze controalele în cazul firmelor

Așadar, se anunță schimbări la Codul de procedură fiscală din România, după depunerea unui proiect de lege pentru modificarea acestuia. Șeful Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Lucian Heiuș, a explicat pe larg despre ce este vorba.

„Cred că este o schimbare radicală a modului în care vom dori să facem inspecția fiscală în anii următori. O societate comercială va fi posibil să primească la un moment dat o notificare, în urma analizei de risc pe care noi o s-o facem. O notificare prin care spunem că s-au identificat anumite probleme și le spunem despre ce este vorba. După ce primește această notificare, o să aibă la dispoziție 30 de zile să-și depună declarații rectificative, să corecteze ceea ce noi considerăm că este greșit, sau să explice că nu-i așa și să vină cu argumentele necesare. Dacă lucrurile se clarifică, ne oprim aici”, a precizat Lucian Heiuș.

ANAF vrea sa relaxeze controalele in cazul firmelor
ANAF vrea sa relaxeze controalele in cazul firmelor

Firma va avea două ocazii prin care să evite controlul fiscal

Firmele respective vor mai avea ocazia să își rezolve problemele, chiar dacă vor depăși cele 30 de zile, odată cu transmiterea avizului de inspecție fiscală, care va cuprinde în mod expres această atenționare. Astfel, firma va avea la dispoziție alte 15 sau 30 de zile (în funcție de mărimea acesteia) pentru a se conforma.

„În cazul în care nu se întâmplă acest lucru, după cele 30 de zile vor primi un aviz de inspecție fiscală în care sunt anunțați că sunt prinși în programul de control. Au la dispoziție, iarăși, un anumit număr de zile ca să-și facă corecțiile necesare. Dacă se întâmplă acest lucru, iarăși, ne oprim și nu mai începe inspecția fiscală efectivă. Dacă nu se întâmplă nici acest lucru, atunci începe controlul efectiv”, a detaliat Lucian Heiuș.

Practic, autoritățile își doresc, în acest fel, să reducă numărul de controale fiscale printr-o politică de sprijinire a conformării voluntare. Adică să se demareze o inspecție fiscală numai în ultimă instanță, dacă se constată reaua-voință a unei companii.

„Ne dorim ca relația pe care o avem cu contribuabilul să fie cât mai activă”

„Eu îmi doresc ca numărul de inspecții pe care-l facem să fie din ce în ce mai mic, pentru că și resursa pe care o avem noi alocată acestui departament de inspecție în cadrul ANAF este limitată. Și este păcat să-ți irosești resursele pe care le ai, constatând că, de fapt, multe lucruri care apar în analiza de risc ar putea să fie rezolvate printr-o apropiere a discuției pe care o ai cu contribuabilul. Dacă se va ajunge la inspecție, asta este, știm toată procedura. Dar, prin acest mecanism, noi ne dorim ca relația pe care o avem cu contribuabilul să fie cât mai activă – să vii, să-i spui despre ce este vorba, el să poată să reacționeze, în sensul să-și corecteze ce este de corectat, și să nu mai ajungem la inspecțiile fiscale.

În același timp, o să facem acea împărțire a contribuabililor pe riscurile pe care le au – cu risc ridicat, mediu sau scăzut. Nimeni nu va ști în ce clasă se încadrează firma, ci doar firma însăși va putea să ceară informația. Și atunci îi transmitem prin SPV (Spațiul Privat Virtual – n. red.) unde este, de ce este acolo. Și eu chiar îmi doresc ca cât mai mulți contribuabili să ceară acest lucru, să le spunem unde se situează, de ce se situează acolo și ei să încerce să-și îmbunătățească clasa de risc și să treacă într-o clasă de risc cât mai scăzut, așa cum este normal. Încadrarea în clasa de risc nu va fi publică, ci o vor ști doar Fiscul și contribuabilul respectiv”, a adăugat președintele ANAF.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...