EXCLUSIV

Excepțiile de la plafonarea facturilor nasc controverse. Ce se întâmplă, de fapt, cu cei care stau în chirie sau în gazdă: „Toate contractele de închiriere trebuie declarate la ANAF”

Gabriela del Pupo 25.11.2022, 14:53
Excepțiile de la plafonarea facturilor nasc controverse. Ce se întâmplă, de fapt, cu cei care stau în chirie sau în gazdă: „Toate contractele de închiriere trebuie declarate la ANAF”

Situația celor care stau în chirie sau în gazdă trebuie să fie clarificată în ceea ce privește plafonarea facturilor la energie, după ce o nouă ordonanță de urgență a omis această categorie.

În timp ce USR avertizează că cei care stau în chirie nu vor beneficia de reducerile de la stat, Radu Oprea, senator și purtător de cuvânt al PSD spune că situația va fi clarificată prin mijlocul normelor de aplicare. Condiționarea de la care pleacă controversa prevede ca proprietarii să poată beneficia de plafonarea prețurilor doar pentru o singură locuință dintre cele pe care le dețin.

„Este un articol în lege care va trebui clarificat și mai bine definit”

USR argumentează că românii care au mai multe proprietăți nu vor putea beneficia de plafonarea prețurilor la energie pentru fiecare loc de consum pe care îl dețin, chiar dacă îl închiriază.

Vor trebui să aleagă un singur loc, iar în celelalte locuințe vor plăti prețul din contract. Cu această nouă condiționare, în apartamentele închiriate, proprietarii nu pot beneficia de prețul mai mic la energie, iar chiriașii vor fi obligați să plătească facturi uriașe. Senatorul PSD Radu Oprea spune că breșa din ordonanța de urgență va fi modificată printr-un regulament de aplicare a actului normativ.

„Există de asemenea un amendament care spune că prețul maxim plătit în România este de 1,3 lei pe kilowatt oră, de asemenea ideea care s-a propagat că cei care locuiesc cu chirie ar fi dezavantajați de ordonanță, nu se va întâmpla, lucrul acesta va fi clarificat în normele de aplicare.

Partea de concepție care a stat la baza ordonanței a fost că avem plafonare în funcție de consum, aici sunt 4-5 milioane de români sub plafon, pe urmă cei care sunt până în 0,8, cu diferența între 255 și 300, peste 300 maxim 1,3, pentru că intervine și situația în care am contract favorabil mie, cum ar fi contractul închieiat la Hidroelectrica, beneficiez de prețul cel mai bun pe toate din plafonările existente.

La cazuri sociale nu este o problemă pentru că acolo intervin două legi, aceea a plafonării și aceea a consumatorului vulnerabil, care are în vedere acești consumatori care sunt în situația asta. Este un articol în lege care va trebui clarificat și mai bine definit, pentru că poate naște această interpretare, dacă mergi într-o zonă extremă”, spune senatorul.

„Sunt convins că va fi clarificată în normele secundare, singura discuție rămâne dacă contractul este declarat sau nedeclarat”

Singurii care vor fi direct afectați de această nouă prevedere sunt cei care nu plătesc taxe pentru sumele pe care le percep din închirierea locuințelor. Noile reguli ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie când se va mări și taxa pe care proprietarii de locuințe trebuie să o plătească la ANAF pentru activitatea de închiriere de locuințe. De anul viitor cei care închiriază vor plăti un impozit mai mare cu peste 60 la sută. În primele nouă luni, ale acestui an au fost înregistrate cu 25% mai puține contracte de închiriere, potrivit ANAF.

„Sunt convins că va fi clarificată în normele secundare, singura discuție rămâne dacă contractul este declarat sau nedeclarat, ca și nuanță, și dacă nu este a treia, a cincea, a șaptea locuință a mea? Dacă sunt un individ care am o locuință în București, una la mare și una la Sinaia, evident că nu locuiesc în toate deodată și atunci ideea era ca plafonarea să fie la un singur punct, acolo unde am nevoie.

Sau dacă le închiriez, atunci să fie o activitate care să fie în conformitate cu legea, care spune foarte clar, că toate contractele de închiriere trebuiesc declarate la ANAF. Era această idee, de unde a apărut și discuția. Sunt convins că în norme, în momentul în care spun cum se aplică, vor veni și aceste clarificări. Dacă sunt chiriaș și am un consum sub 100 de KW/oră voi primi 0,68.”, mai precizează Radu Oprea.

Lovitură pentru toți oamenii care stau în chirie: vor plăti prețuri uriașe la facturi, nu beneficiază de plafonare

În cadrul dezbaterilor din parlament, USR a propus un amendament pentru a corecta ordonanța de urgență dată de guvern. Concret, USR a propus ca fiecare român să beneficieze de un preț plafonat pe primii 255 kWh indiferent de consum sau de numărul de proprietăți. Din păcate, problemele cu facturile la energie vor continua și în lunile următoare. Haosul legislativ și măsurile discriminatorii este tot ceea ce poate această coaliție, transmit cei de la USR.

“Este inadmisibil felul în care PSD-PNL au înțeles să dea legi împotriva oamenilor pe care altfel clamează că îi ajută. După ce Marcel Ciolacu ne asigura la televizor că nimeni nu va plăti mai mult de 1,3 lei/kWh, vedem cum mai dau o lovitură celor care dețin mai mult de o locuință. Astfel, proprietarii vor fi nevoiți să dea declarații la furnizori, iar chiriașii vor trebui să stea pe drumuri pentru a-și actualiza adresa de reședință pentru a nu plăti facturi explodate la energie. Și asta în mijlocul iernii deoarece aceste noi prevederi vor intra în vigoare de la 1 ianuarie. USR a încercat printr-un amendament să elimine aceste nedreptăți, dar acesta a fost respins”, a declarat Cristina Prună, vicepreședintele al comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...