Veste bună pentru români după Sărbători. Ce s-a întâmplat cu prețurile alimentelor

Ana Anitoiu 06.01.2023, 19:39
Veste bună pentru români după Sărbători. Ce s-a întâmplat cu prețurile alimentelor

Românii au primit o veste bună după Sărbătorile de iarnă. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a anunțat o schimbare importantă în ceea ce privește prețurile alimentelor.

Prețurile alimentelor, schimbate

În contextul în care anul trecut a stabilit un nou record în privința scumpirii alimentelor, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a transmis că în luna decembrie acestea au coborât sub nivelul din 2021, la nivel mondial.

Față de luna noiembrie a anului trecut, indicele FAO al preţurilor mărfurilor alimentare – ce urmează variaţiile cursurilor internaţionale ale unui coş cu produse de bază – a scăzut în decembrie cu 1,9%.

Indicele de referință a scăzut în decembrie pentru a noua lună consecutivă, până la un total de 132,4 puncte, față de 135,00 puncte revizuite pentru noiembrie.

Guvernul Romaniei, mesaj despre rationalizarea alimentelor
Preturile alimentelor, in schimbare. Foto: unsplash.com

Ce a dus la schimbarea prețurilor alimentelor

Conform FAO, scăderea indicelui din luna decembrie a fost determinată de o scădere a prețului internațional al uleiurilor vegetale, împreună cu unele scăderi ale prețurilor la cereale și la carne. Pe de altă parte, prețurile la zahăr și produse lactate, au înregistrat ușoare creșteri.

Pe parcursul anului trecut, cerealele, carnea, produsele lactate și uleiurile vegetale au atins niveluri record, în timp ce zahărul s-a situat la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani.

Indicele FAO al prețurilor la cereale a crescut cu 17,9% anul trecut, din cauza unor factori ce includ perturbări considerabile ale pieței, costuri mai mari ale energiei și ale inputurilor, condiții meteorologice nefavorabile și o cerere globală de alimente în continuare puternică.

Indicele FAO a înregistrat o nouă scădere consecutivă după creșterea-record înregistrată în luna martie, ca urmare a războiului declanșat de liderul rus Vladimir Putin în Ucraina, la data de 24 februarie.

Ce s-a întâmplat cu prețurile uleiurilor vegetale

Indicele preţurilor uleiurilor vegetale a scăzut cu 6,7%. Acesta a ajuns la cel mai mic nivel din februarie 2021, iar preţurile uleiurilor de palmier, soia, rapiţă şi floarea-soarelui au scăzut toate în decembrie.

Indicele FAO al preţurilor cerealelor a scăzut cu 1,9% faţă de cel din noiembrie, în urma unei disponibilităţi mai mari a grâului, după recoltele din emisfera sudică şi o scădere a preţurilor mondiale ale porumbului.

Cele mai mari creșteri ale prețurilor, în 2022

Indicele FAO urmărește prețurile internaționale ale celor mai multe produse alimentare comercializate la nivel mondial. Acesta a înregistrat o medie de 143,7 puncte în 2022, în creștere cu 14,3% față de 2021 și cel mai ridicat nivel de când au început înregistrările în 1990.

Indicele câștigase deja 28% în 2021 față de anul precedent, în condițiile în care economia mondială și-a revenit după impactul pandemiei de coronavirus.

Prețurile alimentelor au crescut după declanșarea războiului din Ucraina, de teama întreruperii comerțului la Marea Neagră. De atunci, unele prețuri au fost reduse, în parte din cauza unui canal de export de cereale din țara invadată de Rusia, precum și a șanselor de îmbunătățire a aprovizionării în țările producătoare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...