A intrat în vigoare ordinul lui Putin, de încetare unilaterală a focului în Ucraina. Anunțul a fost făcut de televiziunea de stat rusă

Elena Avramescu 06.01.2023, 13:43
A intrat în vigoare ordinul lui Putin, de încetare unilaterală a focului în Ucraina. Anunțul a fost făcut de televiziunea de stat rusă

Începând de astăzi, de la ora prânzului, ora Moscovei (9.00 GMT), a intrat în vigoare ordinul președintelui rus Vladimir Putin de încetare unilaterală a focului. Anunțul a fost făcut de televiziunea de stat rusă, potrivit Reuters. Cu numai o zi în urmă, Vladimir Putin a dat ordin de încetare a focului în Ucraina pentru două zile.

Ordinul de încetare unilaterală a focului în Ucraina a intrat în vigoare

„Astăzi, la prânz, regimul de încetare a focului a intrat în vigoare pe întreaga linie de contact. Ea va continua până la sfârşitul zilei de 7 ianuarie”, a declarat Primul Canal al televiziunii de stat a Rusiei.

În cursul zilei de ieri, președintele rus Vladimir Putin i-a cerut ministrului Apărării Serghei Șoigu să oprească bombardamentele în Ucraina de vineri, 6 ianuarie, de la ora 12:00 până sâmbătă, 7 ianuarie, la 24:00, informație dată de serviciul de presă de la Kremlin.

Ce a spus Zelenski după armistițiul anunțat de Putin

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a decis să răspundă propunerii lansate de Vladimir Putin, care ordona un armistițiu temporar, pe durata desfășurării sărbătorii Crăciunului pe rit vechi în Rusia. Astfel că acesta crede că mesajul Rusiei este doar o tactică pentru a împiedica avansul ucrainean.

„Ei vor acum să folosească Crăciunul ca acoperire, chiar dacă pentru scurt timp, pentru a opri avansurile băieților noștri în Donbas și pentru a aduce echipamente, muniții și trupe mobilizate mai aproape de pozițiile noastre. Ce le va aduce asta? Doar încă o creștere a pierderilor lor totale”, a spus liderul de la Kiev în discursul său video în limba rusă.

În plus, a mai precizat că războiul se va încheia numai atunci când soldații vor pleca, sau vor fi dați afară din Ucraina.

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a ținut să spună că pentru acceptarea armistițiului de Crăciunul pe rit vechi, Moscova este obligată să elibereze teritoriile ucrainene ocupate în timpul războiului pe care liderul rus Vladimir Putin l-a început.

„Unu. Ucraina nu atacă teritorii străine și nu atacă civili. Cum face Federația Rusă. Ucraina distruge doar membri ai armatei de ocupație de pe teritoriul său”, a scris Podoliak, joi seara, pe Twitter.

„Doi. Federația Rusă trebuie să părăsească teritoriile ocupate, doar atunci va avea un armistițiu temporar. Țineți-vă ipocrizia pentru voi”, a adăugat consilierul prezidențial.

Acesta a făcut mai multe afirmații după ce Vladimir Putin a cerut, joi, încetarea focului de-a lungul întregii linii a frontului în Ucraina înainte de sărbătorirea Ajunului Crăciunului și în prima zi de Crăciun pe rit vechi, după ce Patriarhul Kirillm a făcut acest îndemn.

Având în vedere apelul Înalt Preasfințitului Patriarh Kirill, îi dau instrucțiuni ministrului Apărării al Federației Ruse să introducă un regim de încetare a focului pe întreaga linie de contact din Ucraina de la ora 12:00 pe 6 ianuarie a acestui an până la ora 24:00 pe 7 ianuarie anul acesta”, a fost citat Vladimir Putin într-un comunicat transmis de Kremlin.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...