Veste bună pentru români. Creşterea impozitelor pe case şi apartamente, amânată

Elena Avramescu 30.08.2022, 13:27
Veste bună pentru români. Creşterea impozitelor pe case şi apartamente, amânată

Românii au un motiv de bucurie, chiar dacă este temporar. În cursul zilei de astăzi, Emil Boc, şeful primarilor de municipii, a avut o întâlnire cu premierul României, în care s-a decis ca majorarea impozitelor locale pe apartamente şi case să fie amânată cu un an. În plus, se pare că Nicolae Ciucă a vorbit pe îndelete cu primarilor care au venit la Palatul Victoria şi care au insistat că nu dețin sisteme IT cu ajutorul cărora să calculeze noile biruri, în funcţie de cât valoarează locuinţa în grila notarială.

Se amână creşterea impozitelor pe case şi apartamente

„Era imposibil de pus în practică această nouă modalitate de calcul a impozitelor pe apartamente şi clădiri, pentru că nu există o bază de date care să stabilescă valoarea de piaţă a apartamentelor, aşa cum şi-a asumat Guvernul modificarea acestor impozite în PNRR.

E o diferenţă între valoarea impozabilă şi valoarea de piaţă, iar în acest moment nu există nici infrastructura şi nici calculele făcute pentru toate aceste imobile şi clădiri.

Această decizie a fost făcută pe genunchi, fără calcule foarte clare, fără o grilă de impozitare stabilită concret şi pe baza unor date care putea genera, dacă era aplicată de la 1 ianuarie, o mulţime de abuzuri şi procese în justiţie”, a spus analistul economic Adrian Negrescu, potrivit Antena 3.

Impozitul unic ar urma sa creasca la 17% de la la 10% pentru tinerii necasatoriti
Impozit pentru locuinte

Regulile de impozitare a proprietăților, schimbate

Principalele modificări urmează să fie făcute în majorarea cotei de impozitare, care urmează să se aplice atât pentru clădirile rezidențiale, cât și pentru cele nerezidențiale, dar și în ajustarea valorii impozabile la care se aplică aceste cote de impozit.

„Astfel, se elimină diferențierea impozitului în funcție de tipul de proprietar, persoană fizică sau juridică. De altfel, revizuirea regimului de impozitare a clădirilor este unul din principalele obiective din zona de politică fiscală asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Conform PNRR, reforma fiscală din România trebuie să cuprindă măsuri cu privire la alinierea valorii impozabile la cea de piață. În plus, prin intermediul unui raport publicat în luna iunie a acestui an, Fondul Monetar Internațional (FMI) transmite autorităților din țara noastră un set de recomandări pentru îmbunătățirea veniturilor aferente taxelor pe proprietate.

Printre acestea se numără aplicarea cotei de impozitare asupra valorii de piață, atât pentru clădirile rezidențiale, cât și pentru cele nerezidențiale, și includerea prețului terenului în valoarea impozabilă a clădirii, o măsură de altfel logică, întrucât valoarea construcției se desparte doar în mod artificial de valoarea terenului.

Pornind de la acest obiectiv și de la recomandările raportului FMI, guvernul a introdus în ordonanța de modificare a Codului Fiscal, adoptată în vara acestui an, noile modalități de calcul pentru impozitul pe clădiri, aplicabile din 2023”, potrivit Adevărul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...