Ce pensii nu se impozitează în România. Principalele prevederi din Codul Fiscal 2022

Emanuela Pană 09.08.2022, 13:29
Ce pensii nu se impozitează în România. Principalele prevederi din Codul Fiscal 2022

Ce pensii nu se impozitează în România. Veniturile din pensii sunt impozitate, dacă trec de un anumit plafon, cu o cotă de 10%, potrivit Codului Fiscal. Astfel, în România sunt impozitate veniturile din pensii de peste 2.000 de lei lunar, în această categorie fiind incluse și cele obținute din străinătate. Care este modul de calcul al impozitului și ce pensii nu se impozitează în România, în continuare.

Ce pensii nu se impozitează în România, potrivit Codului Fiscal 

În România, sumele ce depășesc cuantumul de 2000 de lei sunt impozitate cu 10%. Venitul impozitabil lunar se stabilește, potrivit Codului Fiscal, prin deducerea sumei neimpozitabile lunare de 2.000 de lei din venitul din pensie și, de la începutul anului, a contribuției de asigurări sociale de sănătate, în cazul pensiilor mai mari de 4.000 de lei.

„Venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei și, după caz, a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată“, scrie în versiunea actuală a Codului fiscal.

Astfel, pensiile de până la 2.000 de lei nu sunt supuse impozitării, după cum a subliniat la începutul anului și Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). „Veniturile lunare din pensii sub nivelul de 2.000 lei NU sunt supuse impozitării cu 10%“, a transmis CNPP într-un comunicat.

Ce pensii nu se impozitează în România

Important de precizat că, de la începutul acestui an, a apărut obligativitatea contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) în cazul pensiilor mai mari de 4.000 de lei. Calculul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se realizează prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei lunare de calcul reprezentată de partea ce depăşeşte suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie, se mai arată în comunicat.

Persoanele fizice cu venituri din pensii de până la 4.000 de lei beneficiază, pe de altă parte, de asigurare în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata CASS. De asemenea, cei ce obțin pensii din străinătate cu o valoare mai mică de 4.000 de lei vor depune declarația unică începând cu 2023.

Ce înseamnă venituri din pensii?

Veniturile din pensii reprezintă sume primite ca pensii de la fondurile înfiinţate din contribuţiile sociale obligatorii făcute către un sistem de asigurări sociale, inclusiv cele din fonduri de pensii facultative şi cele finanţate de la bugetul de stat, diferenţe de venituri din pensii, precum şi sume reprezentând actualizarea acestora cu indicele de inflaţie, conform legislației române (Codul Fiscal).

Care este modul de calcul al impozitului?

Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impunere de 10% asupra venitului impozabil lunar din pensii. Așadar, modul ce calcul al impozitului este acelaşi ca şi pentru pensiile primite din România, respectiv:

  • Pensiile anuale până la 24.000 de lei (2.000 X12 luni) sunt neimpozabile (2.000 lei reprezintă valoarea lunară neimpozabilă);
  • Impozitul anual se calculează aplicând 10% la suma care depăşeşte 24.000 de lei/an.

Pensiile speciale vor fi impozitate?

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a dat asigurări, cu puțin timp în urmă, că pensiile speciale vor fi impozitate, simulările efectuându-se cu mare atenţie, pentru că „fiecare tip de venit de acest gen are o lege la bază“.

Ce pensii nu se impoziteaza in Romania
Ce pensii sunt exceptate de la plata impozitului

Potrivit oficialului, după ce va fi finalizată o analiză privind aceste indemnizaţii, aceasta „va fi prezentată coaliţiei cu toată argumentaţia şi juridică, economică şi fiscală“.

„Sunt o serie de simulări care au loc, sunt o serie de date care se strâng. Lucrăm împreună cu toate instituţiile implicate pentru că trebuie să ai date. Pe de altă parte, analiza are în vedere şi deciziile Curţii Constituţionale. Sunt două aspecte.

Discuţia legată de pensii în general, fie că sunt ele pensii pe contributivitate, pe pilonul I – pensii militare de stat sau indemnizaţii de altă natură, care intră oarecum în ceea ce înseamnă jalonul din PNRR cu reforma sistemului de pensii, indiferent de sistemul de cotizare şi a doua sau care vine în conexiune cu acest această reformă, partea de impozitare a acestor venituri.

Analiza din cadrul Ministerului de Finanţe este în derulare. Sunt o serie de simulări care au loc, sunt o serie de date care se strâng. Lucrăm împreună cu toate instituţiile implicate pentru că trebuie să ai date. Pe de altă parte, analiza are în vedere şi deciziile Curţii Constituţionale. Ştiţi că acest subiect a făcut obiectul a numeroase contestaţii la Curtea Constituţională“, a afirmat recent Adrian Câciu pentru televiziuni.

Ministrul Finanțelor a mai precizat că analiza privind impozitarea pensiilor speciale trebuie să fie bine așezată și să aibă în vedere elementele de modelare fiscală şi economică.

„Deci abordarea nu poate fi una oarecum simplistă sau etatistă. Trebuie foarte bine aşezată şi argumentaţia, dar şi elementele de modelare fiscală şi economică. Iar din perspectiva aceasta, împreună cu Ministerul Muncii şi cu celelalte instituţii, analiza se conexează la elementele de obiect ale fiecărui sistem de pensii pe care îl analizăm.

Pe de altă parte, premierul are foarte mare dreptate. În momentul în care intri într-o zonă de praguri de impozitare diferite ale veniturilor, trebuie să ai şi un sistem. De altfel, a fost făcut obiectul şi discuţii pe ceea ce am făcut ca ajustare fiscală.

Trebuie să şi un model şi un mod digital de monitorizare a veniturilor pentru a putea să stabileşti care este cuantumul veniturilor totale, pentru a vedea dacă se depăşeşte un anumit prag, dacă se intervine un prag de venituri şi dacă se intervină cu un alt prag de impozitare. Deci analiza este puţin mai largă decât aparent“, a mai spus Câciu.

Pragul de impozitare a pensiilor ar putea fi modificat

Pragul de impozitare a pensiilor ar putea fi modificat, la puțin peste jumătate de an de când a avut loc o astfel de schimbare. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat miercuri, 20 iulie, că instituţia pe care o conduce şi Ministerul Muncii fac o analiză a impozitării sistemului de pensii, vorbind de posibila creştere a pragului până la care pensiile sunt scutite de impozit.

„Sistemul public de pensii nu este impozitat până la valoarea de 2.000 de lei. Lucurile aşa vor rămâne, analizăm să vedem dacă această valoare neimpozabilă poate fi crescută, având în vedere că această scutire de impozit a intervenit în anul 2017, între timp, lucrurile au evoluat din perspectiva inflaţiei“, a spus Câciu.

Acesta a mai precizat că „în analiza pe care o fac are în vedere toate celelalte sisteme de pensii, cu excepţia celui public de pensii, cu privire la o posibilă impozitare, dar cu condiţia neimpozitării părţii de contributivitate“.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...