Românii își vor putea amâna ratele la bănci. Anunțul făcut de Florin Cîțu

Ana Anitoiu 04.12.2020, 08:50
Românii își vor putea amâna ratele la bănci. Anunțul făcut de Florin Cîțu

Românii își vor putea amâna ratele la bănci și anul viitor, în prelungirea perioade de nouă luni din acest an, a confirmat, joi seară, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu. Astfel, persoanele fizice și cele juridice care au fost afectate de pandemia de coronavirus vor putea beneficia în continuare de această facilitate.

Până când își pot amâna românii ratele la bănci

Aceasta este una dintre măsurile ce au fost promise de programul de guvernare al PNL 2021-2024, ce a fost lansat acum două săptămâni. Inițial, românii și-au putut amâna ratele bancare până în luna decembrie. Acum, aceștia le vor putea suspenda până la data de 1 iulie 2021. Posibilitatea amânării a fost reglementatată de Ordonanța de Urgență nr. 37 din 30 martie 2020.

Ministrul de Finanțe a confirmat că sunt în derulare discuții cu băncile în acest sens, și că informația va fi anunțată în mod oficial imediat ce va fi luată decizia finală, ce se află aproape. ”Cei care vor avea nevoie, da, vor beneficia de prelungirea perioadei în care vor putea solicita suspendarea ratelor”, a spus Florin Cîțu, la prima ediție a emisiunii săptămânale Gândul Financiar, ce a fost lansată joi seară.

Câte persoane fizice și juridice au cerut amânarea plății ratelor la bănci

Din momentul în care a început să fie posibilă amânarea plății ratelor la bănci, până la finalul lunii iunie, clienții persoane fizice au depus un număr de peste 334.000 de solicitări de suspendare a obligațiilor de plată lunare. Acestea au reprezentat 22% din creditele în derulare acordate populației, potrivit informării Asociației Române a Băncilor (ARB).

De asemenea, clienții persoane juridice au depus aproape 28.000 de solicitări de suspendare a obligațiilor de plată lunare. Adică 28% din portofoliul total de credite acordate acestei categorii. La momentul în care au fost comunicate cifrele, în vara acestui an, erau soluționate 90% dintre cele 362.000 de solicitări de amânare a ratelor la credite, în toată țara.

Romanii isi vor putea amana ratele la banci. Anuntul facut de Florin Citu
Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice din România

Încă o surpriză pentru românii care au credite bancare

La finalul lunii octombrie, ministrul Finanțelor Publice anunța că dobânzile împrumuturilor ar putea să scadă în perioada următoare. Florin Cîțu a declarat atunci că în România ”mai este loc să fie micșorate dobânzile și, în acest fel, să fie impulsionată economia țării, în contextul pandemiei de coronavirus.

”România are un atu faţă de multe alte ţări din regiune. Mai este loc ca politica monetară să vină, să susţină din spate. Mai este loc ca dobânzile să scadă, mai este loc ca rezervele minime obligatorii să scadă. De acolo putem să mai dăm încă un impuls economiei – politica fiscală care merge, dar nu mai are la fel de mult loc, spaţiu, vor să fie împinse şi de politica monetară. În alte ţări din Uniunea Europeană deja dobânzile sunt la zero şi nu mai este loc sau sunt chiar negative”, a spus el.

România, cea mai mică inflație din centrul și estul Europei

Tot atunci, Florin Cîțu a declarat că România a fost una dintre cele mai stabile țări din Europa. El a explicat că țara noastră a înregistrat cea mai mică inflație din centrul și estul Europei. Cifrele ar indica faptul că România traversează mai bine această criză pricinuită de izbucnirea pandemiei de coronavirus (COVID-19).

”Rata inflaţiei a scăzut în fiecare lună şi asta a însemnat că dobânzile au scăzut în fiecare lună. Rata inflaţiei va continua să scadă, dobânzile vor continua să scadă. Acesta este atuul României. Mai avem un loc pentru dobânzi să scadă, mai avem loc pentru rezerve să scadă, să injectăm lichiditate în economie”, a spus Florin Cîțu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...