Veste bună pentru angajații români. Ce se întâmplă dacă își primesc salariile cu întârziere

Ana Anitoiu 05.10.2021, 11:18

Angajații români au parte de o veste bună. Autoritățile au anunțat ce se va întâmpla în cazul în care își vor primi salariile cu întârziere, conform unei modificări ce a fost adusă Codului Muncii în ședința de Guvern ce a avut loc luni.

Ce se va întâmpla dacă vor întârzia salariile

Potrivit modificării Codului Muncii, dacă plata salariilor este depășită cu o lună, angajații vor primi amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei pentru fiecare persoană care nu și-a primit remunerația pentru munca prestată.

”Angajatorul care depășește cu mai mult de o lună termenul stabilit în contract pentru plata salariului va fi sancționat între 5.000 și 10.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a plătit salariul și de asemenea sancționăm și întârzierea la plata salariului”, a spus ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Veste buna pentru angajatii romani. Ce se intampla daca isi primesc salariile cu intarziere
Bancnote numarate de o persoana

Salariul minim va crește de la 1 ianuarie

De asemenea, ministrul Muncii a anunțat că Guvernul a adoptat creșterea salariului minim net cu 10% de la 1 ianuarie 2022, adică cu 138 de lei, până la suma de 1.524 de  lei. Prin urmare, venitul minim brut va ajunge la 2.550 de lei.

”În momentul de față la nivel de țară există 1,2 milioane de angajați plătiți cu salariul minim, respectiv 22,9 % din cei peste 5.6 milioane de salariați activi”, a menționat Raluca Turcan.

Deși sindicatele laudă această măsură, patronatele au avertizat că multe firme mici nu vor putea face față acestei majorări. Astfel, firmele riscă să se închidă, iar 40.000 de angajați ar putea rămâne fără locuri de muncă.

O altă modificare ce a fost adusă de Guvern la Codul Muncii se referă la sancționarea muncii subdeclarate sau a muncii la gri. Se pot da amenzi de la 8.000 până la 10.000 lei pentru fiecare salariat aflat în această situație.

Modificarea Codului Muncii, criticată

Fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, membru USR PLUS, a critica pe Facebook modificările aduse Codului Muncii. El l-a acuzat pe premierul Florin Cîțu că le face un ”cadou de rămas bun” bugetarilor și celor cu pensii speciale, în loc să aplice programul de guvernare și să crească cu adevărat veniturile populației.

”Ce ar trebui să facă un guvern liberal este să lase mai mulți bani oamenilor care muncesc. Să crească salariul minim net, cel care contează cu adevărat, prin a elimina din povara fiscală care apasă pe el. Suntem campioni europeni la impozitarea salariului minim. De aceea ne gonim forța de muncă din țara. De aceea avem penurie de forță de muncă. De aceea suntem campioni la sărăcie în muncă. De acolo ni se trag multe rele.

Dacă actualul guvern era liberal, nu ar fi mărit salariul minim brut, ci l-ar fi scutit de taxele enorme pe care tot el le impune. Adică ar fi început să aplice programul de guvernare. În felul acesta ar fi crescut salariile tuturor românilor indiferent că sunt bugetari sau în privat și am fi ajutat mediul de afaceri să treacă prin criză.”, a scris Claudiu Năsui.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...