Dacian Cioloș, ales președinte al USR PLUS. Primele declarații: ”Nu îmi doresc să intru în Guvern”

Ana Anitoiu 01.10.2021, 20:53
Dacian Cioloș, ales președinte al USR PLUS. Primele declarații: ”Nu îmi doresc să intru în Guvern”

Dacian Cioloș a fost ales președinte al USR PLUS după cel de-al doilea tur al scrutinului ce a avut loc online. Rezultatul urmează să fie validat de Congresul alianței ce va avea loc în acest weekend la Romexpo.

Cu câte voturi a câștigat Dacian Cioloș președinția USR PLUS

După ce și în primul tur a fost ales câștigător, Dacian Cioloș a obținut la cel de-al doilea 19.603 voturi (50,9%) față de cele 18.908 voturi (49,1%) pe care le-a obținut contracandidatul său, Dan Barna.

La primul tur de scrutin, Dacian Cioloş a obţinut 15.111 voturi (46%), Dan Barna 14.404 voturi (43,9%), iar Irineu Darău 3.300 de voturi (10,1%), astfel că au rămas în competiție doar primii doi.

Dacian Ciolos, ales presedinte al USR PLUS. Primele declaratii: ”Nu imi doresc sa intru in Guvern”
Dacian Ciolos

Primele declarații ale lui Dacian Cioloș după victorie

În prima conferință de presă pe care a susținut-o după victoria pe care a obținut-o, Dacian Cioloș le-a transmis condoleanțe celor care și-au pierdut apropiați în incendiul ce a avut loc vineri, la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța.

”Dincolo de orice scuze și explicații – care trebuie să vină, oricum -, îmi dau seama că nimeni nu poate justifica pierderea de vieți din neglijență sau indiferență”, a spus el.

De asemenea, el a declarat că rezultatul alegerilor USR PLUS a arătat că nu există ”falii între foștii USR-iști și foștii PLU-iști”. El le-a mulțumit colegilor care au votat și a precizat că împreună au dovedit că pot avea maturitatea necesară pentru a duce la bun sfârșit un proces democratic.

”România are nevoie de o alternativă pentru modernizare și reforme. Așa cum stau lucrurile acum, USR-PLUS va avea un rol important de jucat. Trebuie să ne propunem câștigarea prezidențialelor, localelor, parlamentarelor.

Îi mulțumesc lui Dan că a crezut în acest proiect și îl asigur că vom lucra împreună. Îmi doresc să ținem împreună toate forțele pe care le avem și sunt convins că vom găsi modalitatea”, a mai spus Dacian Cioloș.

Dacian Cioloș, despre negocierile cu PNL: ”În primul rând așteptăm rezultatul moțiunii de cenzură”

Totodată, Dacian Cioloș a spus că nu crede că poziția USR-PLUS se va schimba și că alianța poate intra în coaliție cu PNL și UDMR, dar cu un alt premier, nu cu Florin Cîțu.

”Mâine alegem Biroul Național. Astfel de decizii se iau în Biroul Național. Dacă va fi nevoie, vom merge și în Comitetul Politic. În primul rând așteptăm rezultatul moțiunii de cenzură. Nu prea avem ce discuta până nu știm rezultul moțiunii de cenzură (votul va avea loc marți, n.r.).

Toate variantele sunt pe masă, în afară de cea în care să îl susținem pe Florin Cîțu. Nu mai putem risca cu un premier imprevizibil, care nu știe să îi aprecieze pe parteneri. Eu nu-mi doresc să intru în guvern, vreau să mă ocup de partid”, a mai spus Dacian Cioloș, care a precizat că vrea să renunțe la poziția de președinte al Renew Europe.

Urmăriți Impact.ro și pe