Vârsta la care se căsătoresc românii a crescut extrem de mult. Cum stăm la divorțuri

Iancu Andreea / 24.09.2020, 13:33
Vârsta la care se căsătoresc românii a crescut extrem de mult. Cum stăm la divorțuri

Românii se căsătoresc mai greu decât în trecut. Se pare că tinerii nu se mai grăbesc să își oficializeze relațiile la Starea Civilă, iar contextul economic pare să aibă o influență importantă. Află care este vârsta la care se căsătoresc românii și care este situația divorțurilor în țara noastră.

La ce vârstă se căsătoresc românii

În urmă cu 30 de ani, România afla pentru prima oară de ziua de 14 februarie, când se celebrează Valentine’s Day. Chiar dacă încă nu erau angrenați în mecanismul de marketing al inimioarelor și cadourilor de Ziua Îndrăgostiților, românii erau mai hotărâți în privința formării unei familii. Astfel, în 1990, vârsta la care se căsătoreau românii era mult mai mică. Tinerii bărbați se căsătoreau în medie la 25 de ani, iar femeile la 22 de ani, conform datelor analizate de compania de consultanță Frames.

Tot în urmă cu câțiva zeci de ani, căsătoriile oficiate la Starea Civilă erau mai numeroase decât în prezent. În anul 1990, la Oficiile de Stare Civilă erau înregistrate 192.652 de căsătorii. Situația este cu mult modificată, însă, 30 de ani mai târziu.

În 2020, tinerii tind să amâne cât mai mult căsătoria, iar asta se vede și pe cifre. La o analiză realizată în urmă cu doi ani de zile, bărbații se căsătoreau în medie la 31,9 ani, iar femeile la 28,7 ani. Așadar, o diferență notabilă între cele două perioade. Totodată, în același an, numărul căsătoriilor scădea cu aprozimativ 50.000, ajungând la 143.292 de nunți. Însă, recordul negativ a fost înregistrat abia în 2011, când INS a raportat doar 105.599 de căsătorii.

“2010, 2011 și 2012 au fost anii crizei economice, iar românii au resimțit din plin provocările acelor vremuri. Scăderea abruptă a numărului căsătoriilor este în strânsă legătură cu problemele financiare din acea perioadă, cu disponibilizările, cu tăierile de salarii, cu climatul de insecuritate socială”, arată analiza Frames.

Bărbații trecuți de 50 de ani decid mai des să divorțeze foto - Pexels
Bărbații trecuți de 50 de ani decid mai des să divorțeze
foto – Pexels

Motivul pentru care românii se căsătoresc în jurul vârstei de 30 de ani. Care este situația divorțurilor

Și totuși, în perioadele de stabilitate economică, românii continuă să amâne căsătoria. Se pare că planurile tinerilor s-au schimbat de-a lungul timpului, mulți alegând cariera în detrimentul unei familii. Experții explică faptul că societatea românească a trecut prin schimbări notabile care au favorizat această evoluție.

“Acum 30 de ani, căsătoria era un pas esențial pe care tinerii îl făceau, odată cu încheierea studiilor, cu găsirea unui loc de muncă. Era un eveniment social în care sentimentele erau în strânsă legătură cu obiceiurile, cu ideea de cămin, de siguranță, de familie tradițională, mai ales în mediul rural.

În 2020, societatea românească este mult mai sofisticată, mai ales în zonele urbane. Educația, influența massmedia & social media, emanciparea socială, aspirațiile legate de job, de carieră, opțiunile multiple legate de petrecerea timpului liber, însuși conceptul de ,,întâlnire’’, de relație sentimentală se prezintă la un alt nivel. Internetul, serviciile de dating au influențat în mod semnificativ apetitul românilor pentru relații de durată, un fenomen, de altfel, întâlnit la nivelul tuturor țărilor occidentale”, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames.

În timp ce vârsta la care se căsătoresc românii a trecut de 30 de ani, nici divorțurile nu au rămas pe loc. Numărul bărbaților trecuți de 50 de ani care divorțează este de 1,4 până la 1,9 ori mai mare decât cel al femeilor. Astfel, în urmă cu doi ani, mai mult de jumătate dintre despărțiri s-au produs cu acordul părților. Cel mai mare număr de divorțuri s-a înregistrat în București (2888 de cazuri), iar cel mai mic în județul Vâlcea (215 separări).

Pe de altă parte, la nivelul UE, România are o rată a divorțurilor de 1,5%, situându-se în mijlocul listei. Letonia și Lituania, dar și Danemarca sunt fruntașe la divorțuri, în timp ce Malta și Grecia au cele mai mici rate de divorț.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI