Noi cazuri de variola maimuței descoperite în Europa. Marea Britanie a plasat continentul în stare de alertă

Ana Anitoiu 18.05.2022, 17:46
Noi cazuri de variola maimuței descoperite în Europa. Marea Britanie a plasat continentul în stare de alertă

Noi cazuri de variola maimuței au fost descoperite în Europa. Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord a plasat continentul în stare de alertă din cauza acestei infecții virale rare ce a fost depistată în Portugalia. Câteva potențiale îmbolnăviri sunt cercetate și de serviciile de sănătate din Spania.

Cazuri de variola maimuței în Europa

Autoritățile din Portugalia au transmis, miercuri, că au confirmat cinci cazuri de variola maimuței din 20 suspectate. În Spania, serviciile de sănătate testează opt posibile îmbolnăviri, după ce Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord a plasat Europa în stare de alertă din cauza acestui virus.

Cei cinci pacienți portughezi sunt în stare stabilă. Conform autorităților sanitare din Portugalia, aceștia sunt toți bărbați și locuiesc în regiunea Lisabona și în Valea Tagus. Ministerul spaniol al Sănătății a subliniat că în țara lui, nu a fost confirmat încă niciunul dintre cele opt cazuri suspecte.

Autoritățile din Spania și Portugalia au trimis alerte către profesioniştii din domeniul sănătăţii pentru a depista mai multe posibile cazuri de variola maimuței.

Noi cazuri de variola maimutei descoperite in Europa
Cazuri de variola maimutei, descoperite in Europa. Foto: pexels.com

Ce este variola maimuței și cum se manifestă

Variola maimuței reprezintă o infecţie virală rară, asemănătoare cu variola umană, deşi duce la cazuri mai ușoare de îmbolnăvire. Aceasta a fost înregistrată pentru prima dată în Republica Democratică Congo în anii 1970.

În ultimul deceniu, a crescut numărul de cazuri de variola maimuței din Africa de Vest. Printre simptome se numără: dureri de cap, dureri musculare și de spate, ganglioni limfatici umflaţi, frisoane, febră, stare de oboseală şi erupţii cutanate ce încep să apară pe faţă şi apoi se răspândesc pe alte zone ale corpului.

Conform autorităților sanitare spaniole, variola maimuței nu este deosebit de contagioasă de la om la om. În plus, cele mai multe persoane infectate se recuperează într-o perioadă de câteva săptămâni. Totuși, au fost raportate și unele cazuri grave.

Autoritățile sanitare din Europa au început să monitorizeze orice focar de variola maimuței de când Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord a raportat primul caz de îmbolnăvire, la data de 7 mai. De atunci, Marea Britanie a depistat alte șase cazuri pe teritoriul său.

La primul caz de variola maimuței depistat în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord a fost vorba despre o persoană care intrase pe teritoriul țării recent, în urma unei călătorii în Nigeria. În afară de această persoană, pacienții au fost infectați în Marea Britanie, astfel că specialiștii în domeniul sănătății s-au temut de o eventuală transmitere comunitară.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...