Vară cu fenomene meteo extreme. Anunţul făcut de ANM despre vreme

Iancu Andreea 23.05.2022, 00:04
Vară cu fenomene meteo extreme. Anunţul făcut de ANM despre vreme

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie au anunțat cum va arăta prognoza meteo pentru perioada următoare. Mesajul transmis de către meteorologi anunță o vară caracterizată de fenomene meteo extreme, ce vor acapara mare parte din regiunile țării. Starea vremii pentru perioada următoare a fost anunțată.

ANM a anunțat o vară cu fenomene meteo extreme

Directorul ANM, Elena Mateescu, a transmis duminică, la Antena 3, mai multe informații despre prognoza meteo pentru perioada următoare. Astfel, dincolo de zilele ce urmează, specialistul a anunțat că în România ne vom confrunta cu o vară cu fenomene meteo extreme, care va prezenta temperaturi ridicate, dar și manifestări mai violente.

Conform analizei realizate de către meteorologi, această perioadă este caracterizată de valori ale termometrelor mai mari decât cele obișnuite. Specialistul a precizat că ne-am apropiat deja de pragul unor temperaturi caniculare în mai multe zone ale țării, în special în cele sud-vestice și sud-estice, după ce mercurul a indicat valori și de 30-31 de grade Celsius.

„La noi în țară e o vreme mai caldă decât în mod obișnuit. Ieri ne-am apropiat de pragul de caniculă în partea de sud-vest și sud-est a țării, cu 30 de grade în Capitală. Astăzi valori de până la 30-31 de grade. Deja în sudul țării înregistrăm 27-28 de grade, în Capitală de asemenea 25-26 de grade. Depășim pragul unei zile de caniculă”, a spus directorul ANM.

Vara cu fenomene meteo extreme, anunțată de ANM
Vara cu fenomene meteo extreme, anunțată de ANM

Prognoza meteo pentru următoarele zile. Cum va fi vremea în România în această vară

Vremea din țara noastră va fi caracterizată de temperaturi caniculare în perioada ce urmează. Astfel, potrivit specialiștilor ANM, pe parcursul următoarelor zile, în partea de vest, sud, sud-est a țării urmează să regăsim valori de 33-34 de grade Celsius, însă acestea vor veni la pachet și cu manifestări extreme ale vremii.

După ce zilele vor fi unele extrem de calde, după-amiezile se vor remarca prin averse cu caracter torențial, intensificări ale vântului, vijelii și izolat căderi de grindină. De asemenea, întreaga vară 2022 ar putea să fie o vară cu astfel de manifestări, susține specialistul ANM. Fenomenele de instabilitate se vore resimți tot mai accentuat.

„A doua parte a săptămânii aduce din nou valori apropiate de pragul unei zile de caniculă, 33-34 de grade în partea de vest, sud, sud-est a țării și trebuie să spunem că aceste zile foarte călduroase vin la pachet cu aceste tipuri de fenomene pentru că pe parcursul după-amiezilor aversele vor avea caracter torențial, vor fi însoțite de intensificări ale vântului cu aspect de vijelii, izolat căderi de grindină.

Este posibil ca vara lui 2022 să fie tot o vară a extremelor, așa cum se întâmplă cel puțin în ultimii ani pentru că deja observăm aceste fenomene se întâmplă mai devreme și pe măsură ce înaintăm în sezonul de vară, când în mod tradițional înregistrăm valori frecvente peste 35 de grade Celsius, cu siguranță acestea vor duce și la fenomene de instabilitate mult mai accentuate”, a mai explicat directorul ANM, duminică, la emisiunea News Magazine.

Cum va fi vremea luni și marți în țară

Vremea urmează să se răcească în zona de nord, centru și est, în timp ce restul regiunilor vor fi caracterizate de o stare meteo cu vreme caldă. În zona de est a țării se vor remarca înnorările. Temperaturile maxime vor fi încadrate între 16 și 26 de grade Celsius, mai ridicate în sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei. Minimele vor coborî între 5 și 13 grade.

Marți, vremea se va încălzi în majoritatea regiunilor. Cerul va prezenta înnorări temporare în jumătatea de nord-est, unde va și ploua. În regiunile sud-vestice, în partea a doua a zilei, se vor prezenta manifestări de instabilitate atmosferică accentuată. Acestea vor veni cu averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină. Maximele din termometre vor fi încadrate între 18-19 grade Celsius pe litoral și 31 de grade în Banat. Minimele vor coborî până la 8-18 grade Celsius.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...