ANM a emis un nou cod galben de vreme rea. Zonele afectate

Iancu Andreea 22.05.2022, 17:10
ANM a emis un nou cod galben de vreme rea. Zonele afectate

Meteorologii din cadrul ANM au anunțat astăzi un cod galben de vreme rea, specialiștii transmițând că urmează ca starea vremii să se schimbe în perioada următoare. Agenția Națională de Meteorologie a făcut anunțul oficial.

ANM a transmis un cod galben de vreme rea în mai multe zone ale țării

Specialiștii în meteorologie au anunțat un cod galben de vânt puternic în mai multe zone ale țării, după ce vremea din ultimele zile a fost una cu temperaturi ridicate și stare meteo bună. Codul galben de vânt puternic a fost transmis de ANM pentru două județe din centrul țării. Acesta a intrat în vigoare duminică, 22 mai, și vizează regiunile depresionare din județele Covasna și Harghita.

Local, vor fi identificate intensificări locale ale vântului cu viteze ce pot ajunge la rafală între 55-65 km/h, conform anunțului făcut de meteorologi. Avertizarea este valabilă până la ora 17:30. Directorul ANM, Elena Mateescu, a anunțat duminică, la Antena 3, prognoza meteo pentru perioada următoare.

„Este posibil ca vara lui 2022 să fie tot o vară a extremelor, așa cum se întâmplă cel puțin în ultimii ani pentru că deja observăm aceste fenomene se întâmplă mai devreme și pe măsură ce înaintăm în sezonul de vară, când în mod tradițional înregistrăm valori frecvente peste 35 de grade Celsius, cu siguranță acestea vor duce și la fenomene de instabilitate mult mai accentuate”, a spus directorul ANM, duminică, la emisiunea „News Magazine”.

ANM a emis un cod galben de vreme rea
Meteorologii ANM au emis un cod galben de vânt

Vânt puternic în Olt, Dolj și Mehedinți

Codul galben de vânt puternic a fost anunțat și pentru județele Olt, Dolj și Mehedinți, avertizarea fiind emisă până la orele 18:00, începând de la ora 12:00, în data de 22 mai. Localitățile vizate de acest anunț, din cadrul județului Olt sunt Corabia, Brastavățu, Izbiceni, Rusănești, Ianca, Tia Mare, Vădăstrița, Cilieni, Grojdibodu, Vișina, Obârșia, Studina, Orlea, Gârcov, Ștefan cel Mare, Vișina Nouă, Gura Padinii, Vădastra, Grădinile, Urzica. De asemenea, județul Dolj și regiunea joasă din județul Mehedinți vor fi afectate de cod galben de vânt puternic. Sunt semnalate intensificări temporare ale vântului cu viteze la rafală de 55-65 km/h.

Cum va fi vremea în ultima săptămână din luna mai

În perioada 23.05.2022 – 30.05.2022, temperatura aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale, fiind înregistrate în regiunile estice, sudice și sud-vestice. Cantitățile de precipitații vor fi mai ridicate în extremitatea de nord a țării, dar în zonele extracarpatice vor fi deficitare. Totuși, temperaturile vor crește în prima săptămână din luna iunie 2022.

Săptămâna 30.05.2022 – 06.06.2022 se anunță una cu valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, remarcate pe întreg teritoriul României, dar în special în regiunile extracarpatice. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în majoritatea regiunilor, dar mai ales în jumătatea nord-vestică a țării.

Urmăriți Impact.ro și pe