Valul de scumpiri la alimente și energie lovește întreaga lume. Situație mai îngrijorătoare în România

Mihnea Tălău 22.03.2022, 11:00
Valul de scumpiri la alimente și energie lovește întreaga lume. Situație mai îngrijorătoare în România

Valul de scumpiri la alimente și energie pare să nu se mai oprească. Războiul dintre Rusia și Ucraina, doi dintre cei mai mari producători de cereale și resurse naturale din lume, intrat în cea de-a 27 zi, va influența, potrivit specialiștilor, securitatea alimentară și energetică pe tot globul.

Războiul din Ucraina lovește grav economia mondială

Armata rusă a invadat Ucraina, la granița României aflându-se în derulare cel mai mare conflict declanșat pe continentul european după al doilea război mondial. Conflictul survine unei perioade de doi ani în care economia mondială a trebuit să facă față unei perfide pandemii.

Rusia, cea mai importantă sursă de petrol, gaze și cărbune pentru Uniunea Europeană și unul dintre giganții mondiali ai agriculturii, a atacat Ucraina, un alt gigant al cerealelor, cel mai mare exportator de floarea soarelui din lume și o țară cu resurse minerale semnificative. titrează ProTV.

Produsul care s-a scumpit cu 60% in Rusia. Razboiul pornit de Vladimir Putin in Ucraina afecteaza grav economia rusilor
 

Vestul a impus sancțiuni dure companiilor și oligarhilor ruși, excluzând băncile rusești din sistemul financiar internațional. Sute de multinaționale și-au suspendat activitatea în Federația Rusă.

Rusiei i se retrage statutul celei mai favorizate naţiuni pe pieţele internaţionale, fapt care va conduce la anularea beneficiilor importante de care Rusia se bucură în calitatea de membru al Organizaţiei Mondiale a Comerţului. se suspendă și drepturil de apartenenţă la principalele instituţii financiare multilaterale, inclusiv în Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială.

Comisia Europeană a anunţat și blocarea exporturilor de produse de lux spre Rusia şi interzicerea importurile de fier şi oţel din Rusia.

Situație îngrijorătoare în România

În România, inflația crește vertiginos în condițiile celui mai mare deficit bugetar din Europa. Explozia prețurilor la energie și alimente se repercutează în buzunarele românilor, tot mai sărăciți.

„Aceste dezavantaje vin mai ales din elemente structurale profunde ale economiei românești, si anume inflația, care e deja destul de ridicată; vine din prețurile la energie, și un deficit bugetar semnificativ, cel mai mare din Europa, care, într-o perioadă de criză nu poate fi compensat. El va fi, inevitabil, o povară pentru România”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...