În timp ce politicienii se ceartă pe prețurile la energie, inflația a ajuns la peste 8%. Urmează noi scumpiri la alimente

Gabriela del Pupo 14.01.2022, 10:08
În timp ce politicienii se ceartă pe prețurile la energie, inflația a ajuns la peste 8%. Urmează noi scumpiri la alimente

Producătorii trebuie să își adapteze costurile de producție la facturile primite la energie, ceea ce aduce un nou val de scumpiri la început de an. Pâinea, carnea și laptele deja s-au scumpit vizibil. România fiind un mare importator de materie primă trebuie să plătească în plus și din cauza creșterii prețului la carburanți.

Producătorii produselor de panificație spun că lucrează în pierdere

Pentru a nu își pierde clienții producătorii români se văd nevoiți să continue producția cu mari pierderi din cauza cheltuielilor și a facturilor. O pâine a ajuns să coste cu 30 de bani în plus dar urmează să se majoreze și cu 20 %.

”Aproape 70% din costul pâinii e majorat dublu, triplu. Ceea ce ne face să ne punem întrebarea dacă mai putem rezista o luna, două. Noi prețurile nu le putem mări în ritmul în care s-au mărit costurile. Populația n-ar putea să cumpere pâine”, a spus pentru Observator.

Și alte produse precum carnea de porc urmează să se scumpească în lunile următoare.

”La panificație în continuare prețurile vor crește cu 15%-20%. La carnea de pasăre se vor înregistra creșteri de prețuri cu cel puțin 10-15%. La produsele lactate vor mai fi 8-10 procente. Și în februarie sau martie vom vedea efectele negative și la carnea de porc. Aici poate un 20-25%”, spune Dragoș Frumosu, de la Sindicatul Industriei Alimentare.

lapte fructe si legume in scoli

Producătorii români lucrează cu materie primă din import

Spre deosebire de alte țări prețurile în creștere la produsele alimentare afectează grav populația și din cauza veniturilor mici. Problema produselor alimentare scumpe exista și înainte de valul de scumpiri generate de liberalizarea prețului la energie și de criza financiară generată de pandemie.

“Noi fiind mari importatori în materie prima pentru industria alimentară atunci e evident că prețurile au crescut. Creșterea prețului la energie electrică, creșterea prețului la combustibil, toate adunate și cu efectele scăderii exporturilor unor state de unde noi importăm”, spune Dragoș Frumosu.

Comparativ cu 2020 s-au scumpit cu +6,7% mărfurile alimentare, mărfurile nealimentare (inclusiv combustibilii, energia, haine, medicamente) cu +10%, iar serviciile cu +4%. Inflația la finalul anului 2021 cunoscuse o creștere de peste 8%.

Urmăriți Impact.ro și pe