Valul de căldură lasă loc primilor fulgi de nea. Meteorologii au anunțat deja prima ninsoare, în luna septembrie

Andra Daoud 14.09.2022, 07:30
Valul de căldură lasă loc primilor fulgi de nea. Meteorologii au anunțat deja prima ninsoare, în luna septembrie

După temperaturile ridicate din partea a doua a săptămânii, urmează ca toamna să își intre serios în drepturi. Vremea se va răci considerabil și sunt anunțate ploi în majoritatea regiunilor. Meteorologii au anunțat ce se întâmplă cu vremea în perioada următoare și este posibil să vedem chiar și primele ninsori din acest sezon.

Ce se întâmplă după ce trece valul de căldură

Dacă începutul acestei săptămâni a arătat mai degrabă ca un final de vară decât ca un început de toamnă, din punct de vedere termic, vremea se va schimba în perioada următoare. Meteorologii au anunțat că toamna își va intra serios în drepturi, temperaturile urmând să scadă considerabil. Se vor instala ploile în majoritatea regiunilor, iar în zonele montane este posibil să vedem și primele ninsori.

În prezent, în țara noastră persistă un val de aer cald, datorat prezenței unui ciclon deasupra Peninsulei Scandinave. Odată ce acesta se va deplasa spre est și va face loc unui anticiclon, va veni și o masă de aer rece. Așadar, după temperaturile ridicate anunțate joi și vineri (peste 30 de grade în sudul țării), în weekend vremea se va răci considerabil. Se vor semnala ploi și furtuni în majoritatea regiunilor, iar cea mai mare cantitate de precipitații se va înregistra în jumătatea de nord-vest a țării.

Valul de caldura lasa loc primilor fulgi de nea
La altitudini mari sunt anuntate primele ninsori

La munte pot apărea primii fulgi de nea

Vremea continuă să se răcească și săptămâna viitoare, iar maximele nu vor mai depăși 20 de grade. În Transilvania, Maramureș și nordul Moldovei este posibil ca mercurul din termometre să nu depășească valoarea de 12-13 grade. Cerul va fi mai mult noros și sunt așteptate ploi însemnate cantitativ.

În zona montană, în special la altitudini de peste 2000 de metri vor apărea primele ninsori. Lapoviță și ninsori temporare pot apărea și la altitudini mai mici, de până la 1600 de metri.

„Avem o toamnă a alternanțelor meteorologice cu zile mai răcoroase, urmate și de zile în care temperaturile să se apropie într-adevăr de pragul unei zile de caniculă.”, a spus directorul ANM, Elena Mateescu.

 

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe