Valul de aer fierbinte care a curpins Pământul. Directorul ANM: Va fi o vară cu furtuni și caniculă

Adriana Olaru 13.07.2021, 13:33
Valul de aer fierbinte care a curpins Pământul. Directorul ANM: Va fi o vară cu furtuni și caniculă

Vremea a luat-o razna peste tot în lume, iar specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că temperaturi de foc vor fi înregistrate tot mai des din cauza încălzirii globale. Spania, Canada, mai multe state din America de sud și o parte din Rusia au fost arse de valul de căldură excesivă și sute de oameni au murit, pentru că nu au știut cum să se protejeze în fața aerului greu de respirat. Și în România, spun meteorologii, ne așteptăm la o vară cu temperaturi record și multe furtuni violente.

În urmă cu doar câteva zile, a fost înregistrată cea mai ridicată temperatură din această vară, la nivel mondial, și una dintre cele mai mari de pe Pământ, de când se fac măsurători meteorologice. 54,4 grade celsius au arătat termomentrele în Death Valley, din California, la staţia meteo Furnace Creek. Tot aici a fost înregistrat și recordul pentru cea mai ridicată temperatură din istorie,  56,7 grade celsius, pe 10 iulie 1913.

Spania și Canada, arse de temperaturi extreme

Un val neobișnuit de căldură a acoperit mai multe zone din Spania, iar oamenii au fost sfătuiți de autorități să stea cât mai mult în case. La Madrid, spre exemplu, au fost două zile la rând cu temperaturi de peste 40 de grade celsius și a fost primul val de aer fierbinte care a acoperit Peninsula Iberică.

„Am fost în vacanță în Spania, iar temperaturile erau foarte ridicate. Aerul era pur și simplu fierbinte, aveai impresia că bagi capul într-un cuptor. La ei, oamenii ieșeau pe străzi abia după ora 20:00, pentru că era o căldură foarte mare. M-am întors la fix în țară, pentru că anunțau coduri extreme”, a povestit, pentru Impact.ro, medicul Emilian Imbri, fostul manager al Spitalului Victor Babeș din Capitală.

De asemenea, și în Moscova au fost înregistrate temperaturi foarte mari pentru această perioadă, de până la 35 de grade celsius. Canada este un alt stat grav lovit de temperaturile foarte mari și în doar câteva zile au murit sute de oameni pe străzi. Explicațiile, spun specialiștii, sunt clare.

„În fiecare an se înregistrează recorduri și prin acestea se evidențiază faptul că schimbările climatice sunt o certitudine. Creșterea medie a temperaturii aerului alături de alte elemente duce la fenomene meteo mai intense și mai dese”, explică, pentru Impact.ro, Elena Mateescu, director ANM.

Spania si Canada, arse de temperaturi extreme
Spania si Canada, arse de temperaturi extreme

Soluții disperate în America

California, Nevada sau Arizona sunt state grav afectate de incendiile puternice care au izbucnit ca urmare a temperaturilor extreme. Din acest motiv, oficialii au fost nevoiți să apeleze la soluții de criză și să intervină cu ajutorul unor aeronave încărcate cu apă.

Oamenii care locuiesc în zonele afcetate de arșiță au fost evacuați de urgență, iar salvatorii spun că aerul este atât de fierbinte încât apa se evaporă înainte de a ajunge pe sol.

Vara extremelor în România

Luna iunie a fost una dintre cele mai ploioase din istorie, iar luna iulie a venit cu temperaturi extreme și recorduri doborâte, în special, în vestul țării, pentru care au fost emise mai multe coduri de temperaturi de foc. Meteorologii nu au vești bune pentru această vară și spun că, cel mai probabil, va trebui să ne obișnuim cu temperaturile extrem de ridicate și cu vijelii puternice.

„Ne așteptăm la o vară în care vremea va alterna, vom avea perioade cu valori de căldură și disconfort termic plus instabilitate extremă cu furtuni și ploi torențiale”, a mai precizat Elena Mateescu.