Valeriu Gheorghiţă, despre un nou val de covid-19. Varianta virusului care ar putea deveni dominantă

Stan Filon 15.06.2021, 17:01
Valeriu Gheorghiţă, despre un nou val de covid-19. Varianta virusului care ar putea deveni dominantă

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare,  trage un semnal de alarmă și spune că România s0-ar putea confrunta cu un nou val de coronavirus! În plus, acesta a spus și care vriantă de coronavirus este posibil să domine în țara noastră.

Valeriu Gheorghiţă a vorbit despre un nou val de covid-19

Valeriu Gheorghiță spune că este important să ne vaccinăm, iar caravanele mobile de vaccinare să ajungă în toată țara, deoarece în România este așteptat și valul patru al pandemiei de coronavirus. Coordonatorul campaniei de vaccinare spune că varianta Delta, care ar putea fi dominantă în România este cu 50% mai contagioasă decât virusul inițial.

”Este important ca într-o perioadă de circa o lună, o lună şi jumătate să asigurăm trecerea prin fiecare localitate în parte. Perspectiva unui nou val de îmbolnăviri în sezonul rece este cât se poate de clară și foarte probabil că varianta Delta a tulpinii virale SARS-CoV2 are toate caracteristicile să devină variantă dominantă și din acest punct de vedere este important să asigurăm accesul la vaccinare al tuturor oamenilor care își doresc să se vaccineze”, a spus Gheorghiță.

Valeriu Gheorghita a vorbit despre un nou val de covid-19
Valeriu Gheorghita a vorbit despre un nou val de covid-19

Varianta Delta ar putea fi dominantă în România

Valeriu Gheorghiță a precizat că varianta Delta este cu 50% mai contagioasă decât virusul inițial. ”Studiile arată ca o persoană infectată îmbolnăvește 5 oameni, nu 2,3 ca tulpina inițială din Wuhan”, a explicat el. Din fericire, vaccinul anticoronavirs este eficient și în fața acestei variante a virusului, cu condiția să avem schema completă de vaccinare.

”Sunt judeţe la acest moment care au o rată bună de parcurgere a localităţilor cu ajutorul echipelor mobile de vaccinare, sunt judeţe care au ajuns la 70 – 80% dintre localităţi cu echipe şi sunt alte judeţe care au circa 10 – 15% .Tocmai de aceea este momentul să organizăm mult mai bine această activitate şi tot planul de acţiune va fi publicat inclusiv pe platforma vaccinare-covid.ro şi va fi comunicată în mod oficial autorităţilor locale tocmai pentru a ştii care este acest calendar al activităţilor”, a adăugat el.

”Este important ca toți oamenii să aibă acces la vaccinare”

”Vom informa pe toate canalele oficiale reprezentanții autorităților locale, primarii, pentru a colabora cu reprezentanții Direcțiilor de Sănătate Publică în perspectiva accesului la vaccinare și pentru a pune la comun toate resursele, atât de la nivelul județului, cât și de la nivel local”, a mai spus Gheorghiță.

”Este important ca toți oamenii să aibă acces la vaccinare. DSP sub coordonarea prefectului va stabili un calendar de activități pentru a putea organiza mai bine acțiunile de comunicare și infromare. Este important să anunțăm populația. S-ar putea să ajungem la situații cum anumiți primari se vor uita cum vor fi carantinate localitățile lor pentru că în perioada în care era momentul să se vaccineze nu s-au desfășurat aceste activități. Până la finalul lunii iulie fiecare localitate să fi avut o echipă mobilă de vaccinare”, a adăugat medicul.