Când va veni valul patru al pandemiei de coronavirus în România. Autorităţile se pregătesc deja

Ana Anitoiu 14.06.2021, 23:33
Când va veni valul patru al pandemiei de coronavirus în România. Autorităţile se pregătesc deja

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunțat când crede că va veni valul patru al pandemiei de coronavirus în România. Oficialul a vorbit și despre tulpina indiană a virusului, ce este prezentă și în România.

Când va veni valul patru al pandemiei de coronavirus în țară

Potrivit ministrului Sănătății, valul patru al pandemiei de coronavirus ar putea veni în România în această toamnă. Ioana Mihăilă a precizat că este important ca oamenii să se vaccineze anti-Covid, dar și ca sistemul sanitar să fie pregătit să facă față.

”Cred că dacă este să ne uităm şi cum a evoluat pandemia anul trecut, cu o creştere a cazurilor în toamnă şi, mă rog, o evoluţie ciclică în acest an şi jumătate care s-a scurs de la debutul pandemiei, ne aşteptăm ca acest ciclu să revină. Ce ne dorim este ca intensitatea acestui al patrulea val să nu fie una foarte mare. Şi atunci, aici e importantă în primul rând vaccinarea şi ne dorim ca răspunsul sistemului sanitar să fie unul rapid şi eficient şi aici e important pregătirea spitalelor”, a spus Ioana Mihăilă, la Aleph News.

Cand va veni valul patru al pandemiei de coronavirus in Romania. Autoritatile se pregatesc deja
Ministrul Sanatatii, Ioana Mihaila

Ministrul Sănătății, despre tulpina indiană de coronavirus în România

De asemenea, ministrul Sănătății a declarat că tulpina indiană de coronavirus a fost identificată și în România. Ioana Mihăilă a adăugat că aceasta a început să fie descoperită din luna martie, de când a fost introdusă în Programul Naţional de Secvenţiere.

”La noi progresul a fost remarcabil, în sensul că, din martie, de când am început secvenţierea şi am inclus-o în Programul Naţional de Secvenţiere, începem să detectăm aceste variante. În acest moment, secvenţierea o facem în două centre care au expertiză, pentru că am vrut, din nou, să nu facem rabat de la calitate – sunt două centre în Bucureşti care fac secvenţirea – dar partea de colectare a datelor vine de la nivelul mai multor regiuni. Reţeaua nu este încă complet dezvoltată. (…) Avem şi noi tulpina indiană. Am făcut secvenţiere mai ales pentru pacienţii care au fost diagnosticaţi în Bucureşti şi în Ilfov şi acolo am descoperit mai multe cazuri”, a mai spus Ioana Mihăilă.

Varianta indiană a coronavirusului, ce se mai numește și Delta sau ”B.1.617.2”, ar fi mult mai periculoasă. Medicii din India au anunțat că acestea provoacă noi simptome după infectare. Printre acestea s-ar număra pierderi de auz, tulburări gastrice, cangrene, umflarea gâtului și amigdalită severă. Vezi AICI mai multe detalii despre tulpina indiană a coronavirusului!