Valeriu Gheorghiță, avertisment pentru părinţi. Se va întâmpla după redeschiderea şcolilor

Badea Violeta 07.11.2021, 08:05
Valeriu Gheorghiță, avertisment pentru părinţi. Se va întâmpla după redeschiderea şcolilor

Luni, 8 noiembrie, elevii se întorc la cursuri, după ce timp de două săptămâni au avut parte de o vacanță neașteptată. Valeriu Gheorghiţă vine cu un avertisment pentru părinți. Iată ce a transmis preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid-19.

Valeriu Gheorghiță, despre redeschiderea școlilor

Klaus Iohannis declara încă de zilele trecute că vacanța elevilor nu va fi prelungită, așa că aceștia vor reveni în bănci, începând de luni.

Însă, șeful statului anunța că va fi introdusă și o nouă condiție pentru ca unitățile de învățământ să poată funcționa cu prezență fizică. Este vorba despre gradul de vaccinare al personalului școlii.

Cu toate astea, Valeriu Gheorghiţă este convins că redeschiderea școlilor va duce la o creștere a numărului de infectări atât în rândul copiilor, cât și al părinților sau profesorilor.

„Sigur că reînceperea şcolilor cu prezenţă fizică aduce o creştere a riscului de expunere şi implicit de îmbolnăvire şi o creştere a numărului de cazuri.

Categoric, reînceperea cursurilor cu prezenţă fizică aduce un risc suplimentar asupra creşterii numărului de cazuri, dar aici trebuie să păstrăm un echilibru între evoluţia epidemiologică şi beneficiile şi pierderile pe care copiii noştri le au în această perioadă”, a spus Valeriu Gheorghiţă, potrivit Digi24.

Luni, 8 noiembrie, se vor redeschide scolile
Luni, 8 noiembrie, se vor redeschide scolile

Sorin Cîmpeanu, despre redeschiderea școlilor

Ministrul Educației a oferit câteva detalii desprenoile reguli din unitățile de învățământ. Potrivit acestuia, mâine va fi va fi publicată rata de vaccinare la nivelul fiecărei unități de învățământ. Informația se va regăsi pe site-ul fiecărui ISJ/ISMB.

„În situația în care dincolo de rata de vaccinare există probleme la nivel de resurse umane, sunt profesori infectați carantinați, sau există probleme de infrastructură, va exista în continuare ca la nivel școlar să se depună o cerere pe baza ordinului de ministru 5338 pentru ca școala să rămână online chiar dacă are rata de vaccinare de peste 60 la sută.

Rata de vaccinare de peste 60 la sută, conform raportărilor de la finalul săptămânii trecute, exista în 54 la sută din școlile și grădinițele din România, învățământ de stat și învățământ privat.

Acest prag va fi actualizat de acum încolo săptămânal, ziua de vineri fiind considerat o zi de referință. În momentul în care va depăși 60 la sută, acea școală sau grădiniță poate trece la învățământ cu prezență fizică.

Toate aceste reguli pot fi aplicate din două motive. În sistemul de învățământ avem disponibile rata de vaccinare în fiecare școală și fiecare grădiniță din România, lucru care nu se mai întâlnește în niciun alt domeniu, drept pentru care mulțumesc tuturor colegilor din învățământ că au înțeles importanța vaccinării pentru siguranța sanitară în școli. Și, de asemenea, la nivelul sistemului, incluzând și învățământul universitar, rata de vaccinare este de 70 la sută.”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Urmăriți Impact.ro și pe