Valeriu Gheorghiță, avertisment dur. Se va întâmpla în următoarele două săptămâni

Ana Anitoiu, Ioana Constantin 11.11.2021, 20:56
Valeriu Gheorghiță, avertisment dur. Se va întâmpla în următoarele două săptămâni

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 în România, Valeriu Gheorghiță, a dat joi un avertisment dur. Medicul a anunțat ce se așteaptă să se întâmple în următoarele două săptămâni, în timp ce medicul și deputatul PSD Alexandru Rafila a vorbit despre luarea unor noi măsuri.

Avertismentul lui Valeriu Gheorghiță

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19 a avertizat că noul coronavirus se adaptează fără încetare și că este posibil ca următoarele valuri de îmbolnăviri să afecteze România și mai tare. El a precizat că scăderea numărului de noi cazuri ce s-a observat în ultimul timp va lua în curând sfârșit.

”Estimarea este că în perioada următoare, probabil 1-2 săptămâni, vom stagna în această scădere. E important să scădem cât mai mult. Nu este exclus să înregistrăm o nouă creștere, pentru că interacțiunea oamenilor crește prin faptul că s-a reluat activitatea de învățământ în format fizic. Suntem în plin sezon rece și stăm tot mai mult în spații închise, există interacțiune apropiată între oameni, iar acest lucru e asociat cu o creștere a riscului de infectare.

Din acest punct de vedere, nu avem niciun motiv să credem că situația va fi într-o direcție bună în perioada următoare. Cu atât mai mult cu cât în acest moment, la o rată de vaccinare la peste 12 ani de circa 43%, e evident că lucrurile nu sunt în avantajul nostru.

E logic să înțelegem că, dacă nici de această dată nu ne vom pregăti mai bine, în sensul în care să avem un grad ridicat de protecție, valurile următoare ne vor lovi la fel de rău, poate mai rău. Spre deosebire de noi, virusul nu stă pe loc, se adaptează și evoluează, devine mai transmisibil”, a declarat, joi, Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghita, avertisment dur. Se va intampla in urmatoarele doua saptamani
Alexandru Rafila

Alexandru Rafila vrea noi măsuri în țară

Medicul Alexandru Rafila a spus că dincolo de campania de vaccinare anti-Covid-19 și restricțiile aflate în vigoare ar trebui să fie luate câteva noi măsuri pentru combaterea pandemiei de coronavirus în țară. Deputatul PSD a spus că este necesar ca românii să beneficieze de un acces extins la testare și de posibilitatea de a fi tratați în ambulatoriu.

”Am discutat despre câteva măsuri pentru controlul imediat al pandemiei, ceea ce înseamnă: acces extins la testare, am şi estimat că putem să înfiinţăm probabil mult peste 1.000 de centre unde să se poată face testarea, problema este legată şi de accesul la aceste teste; este vorba de acordarea asistenţei medicale ambulatorii şi să pregătim un eventual val 5,

încât pacienţii să poată să se adreseze cât mai aproape de casă serviciilor medicale şi să beneficieze de investigaţii; accesul în ambulatoriu la terapie antivirală şi, evident, stimularea producţiei interne de astfel de produse. Am mai discutat despre alte măsuri care se referă la evaluarea rapidă a spitalelor şi creşterea siguranţei, atât cât este posibil, în secţiile de terapie intensivă. Riscurile niciodată nu vor putea fi excluse, discutăm de infrastructură veche.”, a spus Alexandru Rafila.

Medicul a adăugat că, după cum au constatat și experții de la Organizația Mondială a Sănătății, în România multe persoane au murit după ce s-au îmbolnăvit de Covid-19 deoarece au ajuns prea târziu la spital. ”Noi vrem să încurajăm testarea, să o apropiem de oameni şi să terminăm cu această sperietoare a prezenţei, a deplasării la spital”, a precizat el.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...