Spitalele COVID din România, adevărate bombe cu ceas. Avertismentul transmis de autorităţi medicilor

Nicu Stan 11.11.2021, 16:28
Spitalele COVID din România, adevărate bombe cu ceas. Avertismentul transmis de autorităţi medicilor

Spitalele COVID din România sunt adevărate bombe cu ceas. S-a putut vedea asta încă o dată, astăzi, când un spital Covid din Ploiești a luat foc, incendiu în urma căruia au decedat doi pacienți infectați cu virusul ucigaș. În acest context, autoritățile au transmis un mesaj către spitalele din România.

Unitățile medicale COVID sunt bombe cu ceas. Neregulile descoperite în spitale sunt cu sutele

Sunt constatate nereguli în lanț în spitalele COVID din România, astfel că autoritățile fac apel către unitățile sanitare covid. Fără aeroterme, lumânări și candele în unitățile medicale.

A trecut puțin mai bine de o lună de la incendiul de la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanța, soldat cu 7 morți, iar tragedia s-a repetat joi dimineață, când un spital covid situat în Ploiești a luat foc, iar în urma incendiului doi pacienți infectați cu coronavirus au decedat.

Ultimul incendiu in care au murit oameni a avut loc la spitalul Movila din Ploiesti
Ultimul incendiu in care au murit oameni a avut loc la spitalul Movila din Ploiesti

Medicii fac apel către aparținători, dar și către colegii lor

Autoritățile medicale au făcut un apel către medicii din spitalele covid, dar și către aparținătorii celor bolnavi. În unitățile medicale nu trebuie să se mai regăsească aeroterme, lumânări și candele, obiecte care ar putea contribui la eventuale incendii.

”Îi rugăm pe aparţinători, pe cei care le trimit pachete, să ţină cont de reguli şi să nu le pună în bagaj brichete, chibrituri, ţigări, candele, lumânări sau alte obiecte inflamabile”, a spus Crina Kibedi, purtător de cuvânt SCJU Constanţa.

Trei spitale din Constanța nu au autorizaţie de securitate la incendii

Oricând, oricare spital poate deveni o bombă cu ceas în această perioadă. Chiar și așa, multe spitale din România sunt în neregulă. În Constanța, spre exemplu, alte trei unităţi medicale suport COVID nu au autorizaţie de securitate la incendii. În plus, pompierii au descoperit numeroase nereguli. Peste 350.

”S-au găsit reşouri, instalaţii, aeroterme şi aşa mai departe”, spune Silviu Coşa, prefectul judeţului Constanţa.

Radiatoarele pot oricând să producă adevărate tragedii

Radiatoarele, potrivit autorităților, folosite în unitățile medicale din Constanța, suprasolicită instalațiile și așa chinuite de pandemie, astfel că riscul unor incendii este, în acest caz, iminent.

”În general, neregulile se referă la ceea ce înseamnă circuite electrice care nu sunt adaptate consumului, sau la care s-au făcut lucrări fără să existe o autorizaţie prealabilă”, a mai declarat Silviu Coșa.

Ce nereguli au mai descoperit pompierii

Lista neregulilor constatate poate continua cu recipiente cu gaze medicale lăsate la întâmplare și, mai grav cu blocarea căilor de acces în secțiile de Terapie Intensivă.

”Măsuţe-stative cu medicamente pentru a fi în proximitatea pacienţilor erau depozitate pe holuri pentru a avea acces cât mai facil la aceste tipuri de medicamente, lucru care îngreuna evacuarea în cazul unei situaţii de urgenţă. S-a dispus ca acestea să fie puse în locurile lor bine stabilite astfel încât să nu mai rămână pe holuri”, a declarat Col. Mihai Georgescu, prim-adjunct ISU Dobrogea.

Ce spitale din Constanța pot oricând să producă tragedii

Printre spitalele COVID care nu au autorizație de securitate la incendiu se regăsesc Spitalul Județean, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța și Spitalul Municipal din Mangalia. Unitățile medicale au primit sancțiuni de 122 de mii de lei, însă și o dată limită pentru remedierea lor: 22 noiembrie.

Pe de altă parte, spitalul Movila din Ploiești unde doi pacienți covid au decedat în urma izbucnirii unui incendiu, joi dimineață, nu avea nici el toate actele în regulă. De asemenea, 18 alți pacienți au trebuit să fie relocați în alte spitale în urma inncendiului.

Nici ultimul spital care a luat foc nu avea autorizație de securitate la incendiu

”Spitalul a avut o autorizaţie de securitate la incendiu emisă în anul 2010, ulterior a obţinut o altă autorizaţie în anul 2014, între timp au mai fost făcute recompartimentări, modernizări şi schimbări de destinaţie pentru care nu s-a solicitat autorizaţie de securitate la incendiu.

În luna februarie a.c., Secţia de Boli Infecţioase a fost verificată şi sancţionată contravenţional cu amendă 10.000 lei pentru lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu”, precizează ISU Prahova.

Urmăriți Impact.ro și pe