Valeriu Gheorghiță, avertisment despre varianta delta de covid-19. La final de vară, 9 din 10 cazuri vor fi cu aceasta tulpină

Ana Ionescu, Alexandru Teodorescu 24.06.2021, 10:54
Valeriu Gheorghiță, avertisment despre varianta delta de covid-19. La final de vară, 9 din 10 cazuri vor fi cu aceasta tulpină

Medicul militar Valeriu Gheorghiță face previziuni sumbre despre cum va evolua pandemia de coronavirus în această vară. Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-covid în România avertizează că la finalul sezonului estival varianta delta a coronavirusului va deveni dominantă, iar numărul cazurilor de îmbolnăviri va creşte din nou.

Valeriu Gheorghiță avertizează: La final de vară, 9 din 10 cazuri vor fi cu varianta delta

La sfârșitul verii, numărul infecțiilor cu noul coronavirus va fi în creștere, avertizează medicul militar Valeriu Gheorghiță. Varianta delta a coronavirusului, apărută în India, va fi dominantă în România la sfârșitul lunii august. În ceea ce privește o a treia doză de vaccin, coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că nu crede că va fi necesară, dacă imunitatea colectivă va fi de 60 – 70%.

„Este posibil să nu fie nevoie să mai fac a treia doză de vaccin, dacă avem populație vaccinată într-un număr mare cu schemă completă (…), să avem imunitate colectivă, adică 60 – 70%. Imunitate colectivă avem prin vaccinare și prin trecerea prin boală. Sigur că trecerea prin boală nu oferă o protecție suficientă, (…) ci doar 3 – 6 luni”, a spus medicul Valeriu Gheorghiță potrivit Mediafax.

Valeriu Gheorghita, avertisment despre varianta delta de covid-192
Tulpina delta a coronavirusului va deveni dominanta in toata Europa

Numărul infecțiilor cu coronavirus, în creștere în toată Europa

Varianta delta s-a extins în toată lumea, după ce a făcut ravagii în India. Se preconizează o creștere a infecțiilor cu această tulpină în toată Europa în perioada următoare, susține Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV.

„Se estimează chiar de către experții europeni că la nivel european, în țările membre ale UE, tulpina Delta va fi responsabilă, va fi dominantă, în ceea ce privește creșterea de cazuri. Pentru august se estimează circa 70% circulația acestui virus, adică din toate cazurile de COVID-19, 70% vor fi cauzate de tulpina Delta. La sfârșit de august se estimează chiar o creștere la 90%”, a mai spus Gheoghiță.

Varianta delta a coronavirusului este cu 50% mai contagioasă decât virusul inițial.

„Studiile arată că o persoană infectată îmbolnăvește 5 oameni, nu 2,3 că tulpina inițială din Wuhan”, a explicat el.

Tulpina Delta este una dintre cele mai bine adaptate și are mutații care îi conferă o putere mai mare de răspândire, a mai subliniat Valeriu Gheorghiță.

Vaccinurile existente sunt eficiente şi împotriva acestei variante, dacă schema de vaccinare este completă.

„Sunt judeţe la acest moment care au o rată bună de parcurgere a localităţilor cu ajutorul echipelor mobile de vaccinare, sunt judeţe care au ajuns la 70 – 80% dintre localităţi cu echipe şi sunt alte judeţe care au circa 10 – 15% .Tocmai de aceea este momentul să organizăm mult mai bine această activitate şi tot planul de acţiune va fi publicat inclusiv pe platforma vaccinare-covid.ro şi va fi comunicată în mod oficial autorităţilor locale tocmai pentru a ştii care este acest calendar al activităţilor”, a adăugat medicul Valeriu Gheorghiţă.

Urmăriți Impact.ro și pe