Veste rea de la OMS. Varianta Delta a coronavirusului va deveni dominantă la nivel global

Ana Anitoiu, Dragos Ștefănescu 19.06.2021, 21:18
Veste rea de la OMS. Varianta Delta a coronavirusului va deveni dominantă la nivel global

Varianta Delta a coronavirusului, ce a fost depistată pentru prima dată în India și care în prezent există în cel puțin 70 de țări, va deveni dominantă la nivel global, după cum a avertizat vineri directoarea pentru cercetare ştiinţifică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Soumya Swaminathan.

Motivul pentru care varianta Delta a coronavirusului va deveni dominantă la nivel global

Potrivit specialistei de la OMS, varianta Delta sau ”indiană” a coronavirusului va deveni dominantă la nivel mondial deoarece este cu aproximativ 60% mai transmisibilă decât varianta Alfa numită și ”britanică”. Cea din urmă este cu aproximativ 50% mai transmisibilă față de tulpina originală.

De altfel, conform Public Health England (PHE), 99% dintre cazurile de Covid-19 înregistrate în prezent în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord corespund variantei Delta. Astfel, această tulpină a înlocuit-o pe cea numită ”Alfa”, ce a provocat ultimul val epidemic.

Veste rea de la OMS. Varianta Delta a coronavirusului va deveni dominanta la nivel global
Persoane cu masti de protectie, pe strada

Directorul Institutului german de boli infecțioase, despre varianta Delta

În ciuda faptului că deocamdată în Germania doar aproximativ 6% dintre cazurile de Covid-19 sunt cu varianta Delta, directorul Institutului german de boli infecţioase Robert Koch, Lothar Wieler, a spus vineri că întrebarea nu este ”dacă”, ci ”când’” va deveni dominantă această tulpină și în țara sa. În opinia lui, acest lucru s-ar putea petrece până la toamnă.

Specialiștii de la OMS sunt de părere că evoluția pandemiei de coronavirus este încă foarte dinamică, deoarece sunt în circulație diferite tulpini. Ei susțin că sunt necesare mai multe cercetări asupra vaccinurilor anti-Covid-19 utilizate, astfel încât să se determine eficacitatea lor faţă de această evoluţie a coronavirusului.

Totodată, reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății au atras atenția asupra faptului că relaxarea restricţiilor sau declararea prematură a unei victorii împotriva pandemiei de coronavirus ar putea să contribuie la răspândirea şi mai accelerată a variantei indiene.

Varianta Delta a coronavirusului provoacă noi simptome

Câțiva medici din India au atras atenția asupra faptului că varianta Delta a coronavirusului provoacă noi simptome. Printre acestea se numără apariția unor cheaguri de sânge ce au dus la moartea țesuturilor afectate și la apariția cangrenei, precum și cheaguri în vasele de sânge ce alimentează intestinele.

Mai mult, unii dintre pacienți au prezentat simptome precum umflarea gâtului și amigdalită severă, dar și pierdere de auz, conform chirurgului Hetal Marfatia de la Spitalul King Edward Memorial din Mumbai.

”Avem nevoie de mai multe cercetări științifice pentru a analiza dacă aceste simptome clinice mai noi sunt legate sau nu de B.1.617. Anul trecut, am crezut că am învățat lucruri despre noul nostru inamic, dar acesta s-a schimbat. Acest virus a devenit foarte imprevizibil”, a spus Abdul Ghafur, medic de boli infecțioase la Spitalul Apollo din Chennai. Mai multe detalii despre varianta Delta a coronavirusului, AICI!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...