Valeriu Gheorghiţă a făcut anunţul despre AstraZeneca. Românii nu se vor mai putea vaccina cu acest ser: „Ultimele doze au expirat”

Ioana Bucur 16.11.2021, 18:13
Valeriu Gheorghiţă a făcut anunţul despre AstraZeneca. Românii nu se vor mai putea vaccina cu acest ser: „Ultimele doze au expirat”

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a făcut un anunț neașteptat despre AstraZeneca. De ce nu se vor mai vaccina românii cu acest ser.

Valeriu Gheorghiță, anunț important despre vaccinul AstraZeneca

În condițiile în care ultimul lot disponibil de vaccin produs de AstraZeneca a expirat la sfârșitul lunii octombrie, serul a fost deja retras din centrele de imunizare, a anunțat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, Valeriu Gheorghiță.

Medicul a precizat că toți cei care erau programați la vaccinare au fost anunțați să nu se mai prezinte, urmând să fie rechemați în momentul în care un nou lot va fi disponibil.

„La 31 octombrie, ultimul lot disponibil de vaccin de la compania AstraZeneca a ieşit din perioada de valabilitate, motiv pentru care a fost retras din centrele de vaccinare. Persoanele care erau programate au fost anunţate să nu se mai prezinte la programare şi vor fi rechemate în momentul în care urmează să primim un nou lot de vaccin de la compania AstraZeneca.

S-au făcut deja solicitări în acest sens şi aşteptăm livrările cât mai repede încât persoanele care au primit prima doză de vaccin AstraZeneca să poată să-şi finalizeze schema de vaccinare. Reamintesc faptul că rapelul la această doză este recomandat la opt săptămâni, însă, există un interval acceptat până la 12 săptămâni în care se poate efectua doza 2 fără să fie compromise eficienţa şi eficacitatea”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiţă a făcut anunţul despre AstraZeneca. Românii nu se vor mai putea vaccina cu acest ser
Valeriu Gheorghiță

Având în vedere faptul că numărul persoanelor care acceptă să se imunizeze cu acest ser este foarte mic, România ar putea să sisteze vaccinarea cu AstraZeneca de la 1 ianuarie 2022.

„Ne gândim în mod serios să propunem de la începutul anului viitor sistarea vaccinării cu AstraZeneca, pentru că numărul celor care se vaccinează este foarte redus și riscul ca dozele să iasă din termenul de valabilitate e mare, pentru că nu poți să comanzi câteva zeci sau mii de doze”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Aproape 100.000 de persoane vaccinate, în ultimele 24 de ore

Marți, 16 noiembrie 2021, Comitetul de Coordonare a Vaccinării a publicat bilanțul ultimelor 24 de ore. În acest interval, 98.411 persoane au fost vaccinate, dintre care 23.368 cu prima doză sau cu serul Johnson&Johnson.

12.663 persoane au fost vaccinate cu prima doză Pfizer, 214 cu prima doză Moderna şi 10.491 persoane cu Johnson&Johnson. De asemenea, 50.576 persoane au fost vaccinate cu cea de doua doză şi 24.467 cu cea de-a treia sau cu rapelul, în cazul ceor vaccinaţi cu Johnson&Johnson.

De la debutul campaniei de vaccinare au fost folosite 13.974.270 doze de vaccin, fiind imunizate cu schemă completă 6.959.077 persoane.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...