Combinaţia de seruri AstraZeneca – Pfizer creşte nivelul de anticorpi. Cum trebuie făcute vaccinurile

Ana Anitoiu 26.07.2021, 18:10
Combinaţia de seruri AstraZeneca – Pfizer creşte nivelul de anticorpi. Cum trebuie făcute vaccinurile

Combinaţia de seruri AstraZeneca – Pfizer creşte de până la șase ori nivelul de anticorpi împotriva coronavirusului față de situațiile în care se folosesc două doze din primul tip de vaccin anti-Covid-19. Aceasta este concluzia unui studiu făcut în Coreea de Sud. Iată cum trebuie să fie făcută schema mixtă.

Cum trebuie făcute vaccinurile pentru a crește nivelul de anticorpi

Studiul a fost făcut pe un eșantion format din 499 de angajaţi din domeniul medical. În timp ce 100 dintre ei au primit doze mixte, 200 au fost imunizați cu cele două doze ale vaccinului Pfizer/BioNTech, iar celor rămași le-au fost administrate cele două doze ale serului de la AstraZeneca.

Mai exact, combinația dintre cele două tipuri de vaccin anti-Covid-19 a fost făcută prin administrarea unei prime doze de ser de la AstraZeneca și injectarea la rapel a unei doze de la Pfizer/BioNTech.

Combinatia de seruri AstraZeneca – Pfizer creste nivelul de anticorpi. Cum trebuie facute vaccinurile
O persoana vaccinata de un cadru medical

Care a fost rezultatul amestecului celor două vaccinuri anti-Covid-19

Studiul a arătat că toți voluntarii participanți au căpătat anticorpi neutralizanți ce împiedică virusul SARS-CoV-2 să pătrundă în celule şi să se înmulţească în organism. Însă, la cei imunizați cu schema mixtă s-au observat niveluri asemănătoare de anticorpi cu cele ale grupului vaccinat exclusiv cu serul de la Pfizer/BioNTech.

În urmă cu o lună, un alt studiu realizat în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord a avut rezultate asemănătoare. O doză de ser de la AstraZeneca urmată de una de la Pfizer/BioNTech au generat cele mai bune reacţii ale celulelor T şi o concentraţie mai mare de anticorpi. Această schemă mixtă ar fi de preferat celei inverse – adică administrarea unei prime doze de vaccin de la Pfizer/BioNTech și abia apoi a unei doze de la AstraZeneca.

Ce rezultate au fost obținute cu schema mixtă împotriva noilor tulpini de coronavirus

Concluziile studiului sud-coreean reprezintă un sprijin suplimentar pentru statele care au decis să administreze populației o alternativă pentru cea de-a doua doză a vaccinului AstraZeneca, după ce au apărut îngrijorări că acest ser poate duce rareori la apariția unor cheaguri de sânge.

Agenţia pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Coreea de Sud (KDCA) a anunțat că studiul realizat în Coreea de Sud a analizat și activitatea neutralizantă împotriva principalelor tulpini îngrijorătoare de coronavirus.

Deși niciunul dintre cele trei subgrupuri de participanți nu a arătat o activitate neutralizantă redusă împotriva variantei Alfa de coronavirus, descoperită pentru prima dată în Marea Britanie, cantitatea de anticorpi neutralizanţi a scăzut de 2,5 – 6 ori împotriva tulpinilor Beta, Gamma şi Delta, identificate iniţial în Africa de Sud, Brazilia și India. Vezi AICI care este bilanțul pandemiei de coronavirus în România!