Românii vaccinați cu AstraZeneca la prima doză ar putea face rapelul cu Moderna sau Pfizer. Decizia, săptămâna următoare

Nicu Stan 01.07.2021, 12:34
Românii vaccinați cu AstraZeneca la prima doză ar putea face rapelul cu Moderna sau Pfizer. Decizia, săptămâna următoare

Românii vaccinați cu AstraZeneca la prima doză ar putea face rapelul cu Moderna sau Pfizer. Decizia, săptămâna următoare. Care este motivul, aflați din articolul de mai jos.

Românii care s-au vaccinat la prima doză cu AstraZeneca vor face rapelul cu Moderna sau Pfizer. Care este motivul

Românii vaccinați cu AstraZeneca la prima doză ar putea face rapelul cu serurile Moderna sau Pfizer. Decizia va fi anunțată săptămâna următoare.

Astfel, Medicul Valeriu Gheorghiță a declarat, astzi, că este analizată posibilitatea ca persoanele vaccinate cu prima doză de la AstraZeneca să facă rapelul, cel de-al doilea vaccin, cu un vaccin ARN mesager. O decizie finală se va lua săptămâna viitoare, a spus medicul.

Valeriu Gheorghita, apel la romani pentru vaccinare
Valeriu Gheorghita, apel la romani pentru vaccinare

Comisia de epidemiologie recomandă utilizarea acestei scheme

“Schemele heterologice de vaccinare, combinarea a două vaccinuri cu tehnologii diferite, în mod particular cea cu prima doză efectuată cu ser de la AstraZeneca și a doua doză cu ARN mesager. La acest moment avem răspuns de la Comisia de epidemiologie care recomandă utilizarea acestei scheme, așteptăm răspuns și de la Comisia de sănătate publică de la nivelul ministerului.

Vom reevalua toate datele științifice și vom anunța săptămâna viitoare decizia finală. Foarte probabil că va fi adoptată în România această schemă de vaccinare, având în vedere că avem date științifice pe baza cărora să luăm această decizie.

Fiecare țară îli face propria politică de sănătate publică de vaccinare

Nu contravine Agenției Medicamentului, fiecare stat își face propria politică de sănătate publică de vaccinare în baza datelor care certifică siguranța și eficacitatea schemelor de vaccinare”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Pe de altă parte, medicul Valeriu Gheorghiță a explicat că varianta Delta se înregistrează în 23 de țări din Europa, iar numărul de îmbolnăviri s-a dublat în ultima săptămână.

Apel pentru vaccinare

Valeriu Gheorghiță a subliniat că trecerea prin boală nu protejează suficient în fața riscului de îmbolnăvire cu această nouă tulpină și a făcut un apel la români să se vaccineze.

“Factorul de reproducere a cazurilor de infectare în cazul variantei Delta este mult mai mare. Un caz pozitiv cu Delta poate să genereze alte 6,7 cazuri secundare, pe când cea britanică care acum e dominantă poate genera 3,4 cazuri secundare.

Trecerea prin boală nu protejează împotriva variantei Delta

Altă particularitate a Delta e capacitatea de a scăpa de sub capacitatea răspunsului imun. Trecerea prin boală nu protejează suficient de bine față de riscul de a ne îmbolnăvi cu varianta Delta.

Beneficiile prin vaccinare, cel puțin în cazul pacienților care nu sunt sub tratamente care scad răspunsul imun, protecția oferită după schema completă de vaccinare este de lungă durată, de ani de zile”, a spus Gheorghiță.

Urmăriți Impact.ro și pe