Val indian de căldură peste România. Temperaturile se dereglează în următoarea săptămână

Badea Violeta 16.01.2023, 11:23
Val indian de căldură peste România. Temperaturile se dereglează în următoarea săptămână

Când toată lumea credea că, în sfârșit, a venit iarna și din punct de vedere meteorologic, vremea o ia din nou razna în țara noastră. Temperaturile se dereglează în următoarea săptămână. Iată ce anunță meteorologii!

România, lovită de un val indian de căldură

Iarna se lasă așteptată în România. Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) au emis prognoza meteo pentru mijlocul lunii ianuarie.

Aceștia anunță temperaturi extrem de ridicate. În zilele următoare, maximele vor ajunge chiar și până la 20 de grade Celsius. De vină ar fi, se pare, valul indian care va ajunge şi în România.

„Perioada caracterizată cu valori termice apropiate de normal, îndeosebi ziua, în majoritatea regiunilor extracarpatice, este la final. Conform materialului de prognoză realizat de către ICON (13.01.2023, 12 UTC valabil pentru 17.01.2023, 12 UTC via meteologix.com), spațiul geografic al României va fi în calea unei advecții de aer cald, de natură tropicală.

Rezultatul acestei advecții va fi asociată cu abateri termice de până la 7 – 12C în raport cu media climatologică 1991 – 2020. Vremea deosebit de caldă care va urma să caracterizeze spațiul geografic al României în cea mai mare parte a săptămânii viitoare este asociată cu sectorul cald al unei vaste arii depresionare extinse peste Europa.

Așa cum poate fi observat și pe materialul cu distribuția câmpului baric pentru 17.01.2023 la nivel european, în adâncire un vast talveg (la nivelul de 500 hPa gpdm / 5500 m altitudine, 12 UTC, model ICON via wetterzentrale.de, reprezentat prin nuanțe cromatice).

Atribuit, la nivelul de 1000 hPa gpdm (reprezentat prin linii albe), o arie depresionară amplă, centrată peste zona Mării Nordului și a Norvegiei. Pe baza clasificării Hess-Brezowsky GWT, de interes tiparul TRW – talveg peste vestul Europei. Aspectul adus în discuție este cât se poate de bine argumentat de materialul grafic cu distribuția reliefului baric”, a precizat meteorologul român Ilie Nicolae, pe pagina sa oficială de Facebook.

Citește și Meteorologii, extrem de îngrijorați din cauza temperaturilor ridicate din Europa. Ne confruntăm cu „cel mai extrem eveniment” climatic din istoria măsurătorilor!

Un val indian de caldura va lovi Romania
Un val indian de caldura va lovi Romania

Când se va încălzi vremea în România

Vremea se va încălzi în intervalul 16 – 22 ianuarie, iar maximele vor ajunge chiar și până la 20 de grade Celsius. Potrivit prognozei ANM, marți se vor înregistra între 7 și 17 grade Celsius. În schimb, miercuri și joi vor fi temperaturi record pentru această perioadă a anului.

„De marți până joi inclusiv, așteptăm maxime mai apropiate de ce ar trebui să avem la începutul primăverii, nu la jumătatea lunii ianuarie.

Maximele despre care vorbesc se vor încadra, probabil, marți între 7 și 17 grade, miercuri și joi între 11 și 20 de grade pe partea de sud a țării.

De așteptat și la București maxime, miercuri și joi, în jurul a 19 grade, temperaturi cu mult mai ridicate decât ce ar trebui să avem în această perioadă.

De altfel, nopțile din săptămâna viitoare vor avea și ele temperaturi foarte ridicate, care ar trebui să fie, de fapt, maximele acestei perioade. Deci, o vreme deosebit de caldă”, a declarat Florinela Georgescu, director în Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), la Antena 3 CNN.

Citește și Mai ninge sau nu în România în această iarnă? Prognoza meteo până pe 6 februarie!

De ce refuză să mai cânte Angela Similea?
Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...